Pikery do babeczek – DIY


Pikery to najprostszy sposób na dekorację małych wypieków. Niepozorna ozdoba umieszczona na wykałaczce potrawi zrobić świetny efekt. Rewelacyjnie wygląda nie tylko na babeczkach, ale także na bezikach, porcjowanych ciastach i deserach w słoikach. Dzisiaj pokażę Wam jak łatwo i szybko, przy niewielkim nakładzie finansowym, własnoręcznie przygotować toppery na każdą okazję. No chodźcie! :]

Potrzebujecie:

  • wykałaczki (najlepiej te ze szpicem wyłącznie na jednym końcu – np. takie)
  • wstążki/ tasiemki/ koronki
  • ostre nożyczki, które poradzą sobie z materiałem
  • kilka ciężkich książek lub żelazko

Przygotowanie:

Pierwszym i najważniejszym punktem jest wybór odpowiedniego materiału. To właśnie rodzaj wstążki lub wzór znajdujący się na niej zbuduje Wam klimat. Wybierzcie pastelowe kolory na baby shower, norweskie szlaczki na świąteczną imprezę lub tasiemkę z napisem „Happy Birthday”, jeżeli szykujecie się do świętowania urodzin.  Możliwości jest całe mnóstwo, ale trzeba wiedzieć, gdzie zrobić zkupy. Z pomocą może przyjść pobliska pasmanteria, ale tam znajdziecie najprawdopodobniej jedynie gładkie wstążki i trochę klasycznych koronek. Bardziej poleciłabym Wam wizytę w Empiku, Nanu Nana, Flying Tiger Copenhagen lub w punktach z akcesoriami do scrapbookingu. Ja najczęściej stawiam na zakupy prosto z kanapy, korzystając z bogatej oferty kreatywnych sklepów internetowych.
Pikery, które widzicie na zdjęciach miały ozdobić babeczki na wieczór panieński w stylu boho. Zdecydowałam się na jasne kolory, subtelne wzory i odrobinę miękkiej, pistacjowej koronki. W tej samej kolorystyce przygotowałam album na zdjęcia. Bardzo zależało mi zachowaniu spójności, dlatego wykorzystałam wstążki z jednej serii do ozdobienia zarówno wykałaczek jak i grzbietu albumu. Warto kupić trochę więcej materiału i użyć go dekoracji jeszcze jakiegoś elementu – np. do przewiązania prezentu, serwetek na stole lub słoików do napojów.
Drugi krok to pocięcie tasiemki na 10-12 cm paski.
Następnie każdy pasek zawiązujecie dwukrotnie (jak supeł) na górze każdej wykałaczki. Brzegi przycinacie po skosie. Analogicznie postępujecie z pozostałymi tasiemkami. Jeżeli wybrany przez Was materiał jest sztywny i nie chce się układać – np. końcówki wstążki zamiast tworzyć chorągiewkę, odstają na boki – należy zastosować jedną z następujących metod. Gdy macie mało czasu do imprezy, nagrzewacie żelazko do minimalnego poziomu, ustawiacie funkcję pary wodnej i prasujecie materiał tak długo, aż przyjmie oczekiwaną formę. Gdy natomiast nie śpieszy Wam się jakoś bardzo, wkładacie pikery w środek dużej książki, zamykacie ją i przyciskacie kilkoma innymi, o jak największej wadze. Zostawiacie na noc.
Trzeci, ostatni i najbardziej przyjemny etap to wbijanie topperów w przygotowane słodkości i cieszenie się efektem końcowym :]

Udanej zabawy i pieknych wypieków!

pikery panieński

pikery do babeczek

pikery do muffinek

toppery do babeczek

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress