Piernikowy tort bezowy


Czy podczas planowania światecznego menu pomyśleliście kiedykolwiek o torcie bezowym? Ja, wielbicielka wszelkich ciast z ubitych białek, dopiero w tym roku. A przecież tak wspaniały wypiek powinien mieć swoją bożonarodzeniową odsłonę! Co powiecie zatem na wersję pachnącą korzennymi przyprawami z aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone i kremu speculoos? Zapewniam, że stanie się Waszą nową, świąteczną tradycją :]

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:

Ponadto:

  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

2 płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na każdym arkuszu odrysowujemy okrąg o średnicy 25 cm.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie mąkę ziemniaczaną.
Uzyskaną masę przekładamy na przygotowane papiery do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, zachowując granice wyznaczone przez odrysowane okręgi.
Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 140-150 stopni, suszymy kilka godzin w uchylonym piekarniku (polecam upiec wieczorem i zostawić w uchylonym piekarniku na całą noc).
Miksujemy serek mascarpone z kremem speculoos do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru.
Na paterze układamy pierwszy bezowy blat. Rozprowadzamy na nim przygotowaną masę. Na wierzchu układamy posiekane orzechy włoskie. Przykrywamy drugim blatem bezowym. Gotowe!
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

 

 

 

piernikowa-pavlova

pavlova-piernikowa

beza-z-kremem-piernikowym

tort-bezowy

Zapisz

Zapisz

Zapisz

6 Comments

    • Wszystko zależy od wyczucia naszego piekarnika. Bezy najlepiej piec z wykorzystaniem funkcji „góra-dół”, ja jednak piekę na termoobiegu.

  1. Mam pytanie: do tortu potrzeba 300 g kremu speculoos. Ile gram wychodzi ze składników podanych na ten krem ? Chciałabym wiedzieć ile razy muszę pomnożyć wszystkie składniki aby wystarczyło mi na cały tort.

    • Beza w zwykłej, domowej lodówce może niestety łapać wilgoć. Na szczęście krem jest dość zwarty i gęsty, więc nie będzie potęgował tego procesu. Najepiej przełożyc tort na kilka godzin przed podaniem. Potem można go spokojnie przechowywać w lodówce jeszcze około 2 dni bez szkody dla konsystencji :]

Napisz odpowiedź do Emilia Anuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress