Piernikowy tort bezowy
Czy podczas planowania światecznego menu pomyśleliście kiedykolwiek o torcie bezowym? Ja, wielbicielka wszelkich ciast z ubitych białek, dopiero w tym roku. A przecież tak wspaniały wypiek powinien mieć swoją bożonarodzeniową odsłonę! Co powiecie zatem na wersję pachnącą korzennymi przyprawami z aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone i kremu speculoos? Zapewniam, że stanie się Waszą nową, świąteczną tradycją :]
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 300 g kremu speculoos
Ponadto:
- 100 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
2 płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na każdym arkuszu odrysowujemy okrąg o średnicy 25 cm.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie mąkę ziemniaczaną.
Uzyskaną masę przekładamy na przygotowane papiery do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, zachowując granice wyznaczone przez odrysowane okręgi.
Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 140-150 stopni, suszymy kilka godzin w uchylonym piekarniku (polecam upiec wieczorem i zostawić w uchylonym piekarniku na całą noc).
Miksujemy serek mascarpone z kremem speculoos do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru.
Na paterze układamy pierwszy bezowy blat. Rozprowadzamy na nim przygotowaną masę. Na wierzchu układamy posiekane orzechy włoskie. Przykrywamy drugim blatem bezowym. Gotowe!
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :]
Super przepis. Czy beze pieczemy z funkcją termoobiegu? Dzięki za odpowiedz
Wszystko zależy od wyczucia naszego piekarnika. Bezy najlepiej piec z wykorzystaniem funkcji „góra-dół”, ja jednak piekę na termoobiegu.
Mam pytanie: do tortu potrzeba 300 g kremu speculoos. Ile gram wychodzi ze składników podanych na ten krem ? Chciałabym wiedzieć ile razy muszę pomnożyć wszystkie składniki aby wystarczyło mi na cały tort.
Wychodzi mniej więcej tyle ile łączna gramatura wszystkich składników :] Czyli około 480 g :]
Przełożyć najlepiej przed podaniem czy można dłużej przechowywać w tej lodówce?
Beza w zwykłej, domowej lodówce może niestety łapać wilgoć. Na szczęście krem jest dość zwarty i gęsty, więc nie będzie potęgował tego procesu. Najepiej przełożyc tort na kilka godzin przed podaniem. Potem można go spokojnie przechowywać w lodówce jeszcze około 2 dni bez szkody dla konsystencji :]