Piernikowe trufle – mumie
Kolejny, halloweenowy pomysł na smakołyki bez pieczenia. Tym razem w formie aromatycznych, piernikowych trufli. Fantastycznie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieciaków, ale furorę zrobią również na imprezie dla tych starszych łasuchów :] Niezależnie od miejsca i okoliczności tufelkowe mumie opętają Wasze kubki smakowe ;]
Składniki na trufle:
- 150 g pokruszonych pierników – katarzynek
- 100 g kremu speculoos*
- 80 g kremowego serka typu Philadelphia
- 50 g czekolady
*krem można przygotować samodzielnie – przepis tutaj lub kupić gotowy np. firmy Lotus – dostępny w Lidlu i Carrefourze.
Do dekoracji:
- 200 g białej czekolady
- czerwony barwnik spożywczy w żelu
Przygotowanie:
Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!).
Wszystkie składniki na trufle wraz z rozpuszczoną czekoladą umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gęstej, spójnej konsystencji. Z przygotowanej masy formujemy 10-12 kulek wielkości orzecha włoskiego. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Rozpuszczamy 200 g białej czekolady. Polewamy każdą kulkę i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Pozostałą część czekolady ponownie podgrzewamy. Przekładamy do szprycy z wąską końcówką lub silikonowego pisaka. Na każdym trufelku tworzymy przecinające się paski, przypominające bandaże. Umieszczamy w lodówce do zastygnięcia.
Na koniec przy pomocy barwnika i wykałaczki tworzymy oczy. Gotowe!
Smacznego :]
Wypróbowane. Bardzo smaczne, zniknęły w mgnieniu oka. Bedzie powtórka za tydzień na imprezie urodzinowo-halloweenowej u szwagra
Dziękuję za przepis.
Ale się cieszę! :]