Piernikowe trufle – mumie


Kolejny, halloweenowy pomysł na smakołyki bez pieczenia. Tym razem w formie aromatycznych, piernikowych trufli. Fantastycznie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieciaków, ale furorę zrobią również na imprezie dla tych starszych łasuchów :] Niezależnie od miejsca i okoliczności tufelkowe mumie opętają Wasze kubki smakowe ;]

Składniki na trufle:

  • 150 g pokruszonych pierników – katarzynek
  • 100 g kremu speculoos*
  • 80 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 50 g czekolady

*krem można przygotować samodzielnie – przepis tutaj lub kupić gotowy np. firmy Lotus – dostępny w Lidlu i Carrefourze.

Do dekoracji:

  • 200 g białej czekolady
  • czerwony barwnik spożywczy w żelu

Przygotowanie:

Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!).
Wszystkie składniki na trufle wraz z rozpuszczoną czekoladą umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gęstej, spójnej konsystencji. Z przygotowanej masy formujemy 10-12 kulek wielkości orzecha włoskiego. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Rozpuszczamy 200 g białej czekolady. Polewamy każdą kulkę i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Pozostałą część czekolady ponownie podgrzewamy. Przekładamy do szprycy z wąską końcówką lub silikonowego pisaka. Na każdym trufelku tworzymy przecinające się paski, przypominające bandaże. Umieszczamy w lodówce do zastygnięcia.
Na koniec przy pomocy barwnika i wykałaczki tworzymy oczy. Gotowe!

Smacznego :]

piernikowe trufle mumie

piernikowe trufle 1

piernikowe trufle 2

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress