Piernik z gruszkami


Listopad to miesiąc bezsprzecznie należący do grzańców i korzennych wypieków. U mnie w domu już od tygodnia niezmiennie pachnie piernikiem w rozmaitych odsłonach. Był już z jabłkami, potem z orzechami, a dzisiaj upiekłam wersję z całymi gruszkami – chyba najlepszą do tej pory. Muszę Wam powiedzieć, że taka okropna mgła za oknem wygląda znacznie łagodniej, gdy ma się przed sobą talerz z kawałkiem ciasta pachnącego goździkami, cynamonem, anyżem, kardamonem i gałką muszkatołową :]

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 g brązowego cukru
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 200 ml mleka 2%
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Ponadto:

  • 4-5 średniej wielkości, twardych gruszek (dojrzałe gruszki puszczają dużo soku i mogą spowodować zakalec)

Przygotowanie:

Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do formy.

Gruszki myjemy i osuszamy. Przy pomocy cieńkiego, ostrego noża wycinamy od spodu każdej gruszki niewielki otwór, przez który usuwamy gniazda nasienne. Następnie obieramy gruszki, pozostawiając ogonki.

Gruszki zanurzamy w cieście – układamy je w lini prostej pośrodku formy, jedna obok drugiej.

Pieczemy około 50 minut do tzw. „suchego patyczka” (patyczek najlepiej umieścić w środkowej częściej ciasta, w miejscu obok gruszki). Odstawiamy do przestygnięcia.

Kroimy w plastry w taki sposób, aby na każdym kawałku znajdował się przekrój gruszki.

Smacznego :]

piernik z gruszkami 1

piernik z gruszkami 2

piernik z gruszkami 3

 

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress