Pieguski z gorzką czekoladą i nerkowcami
Domowe pieguski chodziły za mną już od ponad tygodnia. Dzisiaj jest Światowy Dzień Czekolady, więc nie mogłam wybrać lepszego momentu by je upiec. Sa tak pyszne, że z dwóch blach ciastek pozostało jedynie 7 sztuk. No ale kto mógłby się oderwać od tych kruchych kółeczek naszpikowanych gorzką czekoladą i nerkowcami? Wiadomo, że nie ja ;]
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 175 g rozpuszczonego masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 jajko L
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 100 g posiekanych nerkowców
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
2 płaskie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Mąkę, sodę, masło, cukier i jajko umieszczamy w misce i zagniatamy do połączenia składników. Dodajemy czekoladę i orzechy, ponownie zagniatamy.
Z uzyskanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy dłonią. Układamy na blaszce zachowując 2 cm odstępy.
Pieczemy 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Smacznego :]