Pieguski z gorzką czekoladą i nerkowcami


Domowe pieguski chodziły za mną już od ponad tygodnia. Dzisiaj jest Światowy Dzień Czekolady, więc nie mogłam wybrać lepszego momentu by je upiec. Sa tak pyszne, że z dwóch blach ciastek pozostało jedynie 7 sztuk. No ale kto mógłby się oderwać od tych kruchych kółeczek naszpikowanych gorzką czekoladą i nerkowcami? Wiadomo, że nie ja ;]

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 175 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 jajko L
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100 g posiekanych nerkowców
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

2 płaskie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Mąkę, sodę, masło, cukier i jajko umieszczamy w misce i zagniatamy do połączenia składników. Dodajemy czekoladę i orzechy, ponownie zagniatamy.

Z uzyskanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy dłonią. Układamy na blaszce zachowując 2 cm odstępy.

Pieczemy 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Smacznego :]

ciasteczka pieguski

pieguski z czekoladą i orzechami

pieguski z czekoladą i nerkowcami

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress