Pieczone donaty


Gdy podczas karnawału obrzydną Wam już smażone pączki z marmoladą, różą lub adwokatem, dobrze jest mieć alternatywę. W moim domu taką słodką odskocznią są pieczone donaty z cukrowo-cynamonową posypką. Ich smak nie ma nic wspólnego z oryginalnymi pączkami, ale są naprawdę fantastyczne! Puszyste, miękkie, otoczone chrupiącą skorupką. Ciężko się oderwac od tych pysznych krążków :]

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 7 łyżek rozpuszczonego masła
  • 6 łyżek maślanki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ponadto:

  • rozpuszczone masło
  • cukier cynamonowy (polecam samodzielne przygotowanie – wystarczy wymieszać cukier kryształ z preferowaną ilością cynamonu)

Przygotowanie:

Formę na donaty smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
W jednej misce umieszczamy suche składniki: przesiana mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli. W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka, maślankę oraz ekstrakt z wanilii. Dodajemy suche składniki, miksujemy.
Uzyskaną masę przekładamy do formy na donaty. Pieczemy około 10-12 minut, aż będą złociste. Odstawiamy do przestygnięcia.
Maczamy w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cynamonowym cukrze.

Smacznego :]

donaty z cukrem cynamonowym

pączki z dziurką

pieczone donaty

 

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress