Pavlova z kremem piernikowym i duszonymi śliwkami


Przed Wami zniewalający tort bezowy, który w najsłodszy sposób pomoże pogodzić się z pierwszymi dniami jesieni. Kruche, korzenne blaty, przełożone aromatycznym kremem piernikowym i duszonymi węgierkami. Zaopatrzcie się w duży kawałek pavlovej, miły koc i kubek ulubionej herbaty, a każdy chłodny i deszczowy wieczór będzie wyłącznie przyjemnością :]

Składniki na bezę:

  • 6 białek z jajek L
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 5 serc toruńskich lukrowanych

Składniki na masę śliwkową:

  • 350 g śliwek węgierek
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

2 płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na jednym arkuszu odrysowujemy 2 okrągi o średnicy 18 cm, a na drugim arkuszu jeden okrąg.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier (nie przerywając miksowania), a następnie mąkę ziemniaczaną. Uzyskaną masę dzielimy na 2 połowy i każdą z nich przekładamy na przygotowane papiery do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie, zachowując granice wyznaczone przez odrysowany okrąg. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni (w połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami). Suszymy kilka godzin w uchylonym piekarniku.

Śliwki myjemy, dzielimy na pół, wydrążamy pestki i kroimy w wiekszą kostkę. Przekładamy do dużego garnka z grubszym dnem, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na średniej mocy palnika. Gdy śliwki lekko się podduszą i zmiękną, odstawiamy je do przestygnięcia.

Toruńskie serca blendujemy na proszek. Mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone.

Na paterze układamy pierwszy blat bezowy. Delikatnie rozprowadzamy na nim połowę kremu. Następnie wykładamy połowę duszonych śliwek. Przykrywamy drugim blatem bezowym. Powtarzamy warstwę kremu oraz śliwek. Przykrywamy trzecim blatem bezowym.

Do boku ciasta możemy przykleić 1 serce toruńskie, a wierzch udekorować jarzębiną lub świeżymi kwiatami.

Smacznego :]

tort bezowy z kremem piernikowym i śliwkami

tort piernikowy z duszonymi śliwkami

pavlova z kremem piernikowym i duszonymi śliwkami

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress