Pavlova z jeżynami


 „Pavlova” brzmi bardzo wykwintnie i dystyngowanie, stwarzając pozór skomplikowanej receptury, czasochłonności i zaawansowanych umiejętności cukierniczych. Nic bardziej mylnego – Pavlova to jedno z najwdzięczniejszych ciast. Jedynymi obowiązkowymi składnikami są białka, cukier oraz mąka ziemniaczana, a to, czym przełożymy bezowe blaty zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni, bądź aktualnej zawartości lodówki :] Ja postawiłam na bitą śmietanę, świeże jeżyny i idealnie słodką białą czekoladę. Nie przyznam się ile zjadłam zupełnie sama… ;]

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ponadto:

  • 500 g kremówki 36%
  • 250 g jeżyn
  • 150 g białej czekolady

Przygotowanie:

2 płaskie blachy wykładamy papierem do pieczenia, na każdym arkuszu odrysowujemy okrąg o około 20 cm średnicy.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie mąkę ziemniaczaną. Uzyskaną masę dzielimy na 2 połowy i każdą z nich przekładamy na przygotowane papiery do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie, zachowując granice wyznaczone przez odrysowany okrąg. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 140-150 stopni, suszymy kilka godzin w uchylonym piekarniku.

Śmietanę kremówkę ubijamy na lekki i puszysty krem.
Na paterze układamy pierwszy bezowy blat, rozprowadzamy na nim połowę ubitej smietany, wykładamy 125 g jeżyn. Przykrywamy drugim blatem i pozostałą częścią kremu. Na wierzchu układamy jeżyny.

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Dekorujemy wierzch ciasta. Wstawiamy niezwłocznie do lodówki (ciepła czekolada może rozluźnić nam krem, a tego nie chcemy).

Smacznego :]

 

beza z jeżynami

tort bezowy z jeżynami

pavlova z bitą śmietaną

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress