Pancakes z ananasem i syropem klonowym
Gdy mam ochotę na prawdziwie „królewskie” śniadanie, obowiązkowo muszą pojawić się pancakes`y. Amerykańskie naleśniki o niewielkiej średnicy, grube, puszyste i bardzo słodkie. Ponieważ po wczorajszym babskim wieczorze pozostało mi trochę świeżego ananasa, zdecydowałam się na bardziej urozmaiconą wersję pancakes`ów. Biały cukier zastąpiłam brązowym i dodałam odrobinę cynamonu – mojej ulubionej przyprawy, którą mogłabym przemycać do większości przepisów. Wisienką na torcie wszystkich amerykańskich naleśników jest syrop klonowy – równie słodki, jak miód i cukier, jednak znacznie mniej kaloryczny. Jednocześnie stanowi źródło wapnia, potasu oraz magnezu, a także zawiera witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na nasz metabolizm, układ nerwowy, koncentrację oraz dbają o piękny wygląd naszej skóry. Nic, tylko jeść ;]
Składniki (na około 8-10 sztuk o średnicy 15 cm):
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka gęstej śmietany/ maślanki/ jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oleju (u mnie olej kokosowy)
- świeży ananas pokrojony w drobną kostkę (3-4 krążki w zależności od wielkości ananasa)
Mąkę, śmietanę, jajka, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i olej umieszczamy w jednym naczyniu. Miksujemy do połączenia składników. Masa powinna być dość gęsta. Dodajemy kawałki ananasa, mieszamy.
* jeżeli ciasto będzie w Waszek opinii zbyt rzadkie, należy dodać trochę więcej mąki – z uwagi na różną wielkość jajek konsystencja za każdym razem może wyjść inna.
Na małą teflonową patelnię nakładamy chochelkę masy naleśnikowej i smażymy z wykorzystaniem minimalnej ilości oleju. Pancake`a przewracamy na drugą stronę, gdy na jego powierzchni pokażą się liczne pęcherzyki powietrza. Smażymy do koloru złoto-brązowego.
Podajemy na ciepło polane syropem klonowym.
Smacznego :]