Palmiery z nutellą i orzechami laskowymi


Pierwszy przepis z TK Maxx-owej zdobyczy „The 30 best recipes” Jacqui Small. Trzydzieści powodujących nagły ślinotok receptur z wykorzystaniem nutelli, a wśród nich znane Wam już palmiery, ale w zupełnie innej odsłonie. Delikatne, kruche, rozwarstwiające się ciasto, przełożone solidną porcją kremu czekoladowo-orzechowego, posypane pieczonymi orzechami laskowymi. Cytując moją koleżankę – „Nie da się opisać słowami tego ciacha!” Może Wam się uda? Spróbujcie! :]

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (najlepiej xxl)
  • około 300 g nutelli
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych

Rozwinięty arkusz smarujemy nutellą (nakładamy cieńką warstwę kremu). Prawy i lewy brzeg składamy do środka na pół.
Ponownie rozprowadzamy nutellę i każdą połowę składamy do środka.
Nakładamy ostatnią porcję kremu, składamy na pół – w taki sposób, jakbyśmy zamykali książkę. Sposób składania palmierów z nutellą jest analogiczny jak w przypadku ich cynamonowej wersji.
Ciasto kroimy w 8 mm plasterki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną), lekko spłaszczamy dłonią, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

palmiery z nutellą 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress