Pączusie z jabłkami


Karnawałowa rozpusta cukiernicza zdążyła już skurczyć moje wszystkie spodnie. Nie powstrzymało mnie to jednak przed usmażeniem kolejnej porcji pączków ;] Tym razem w wersji mini, z kawałkami jabłek. Delikatne, puszyste ciasto obtoczone w cukrze pudrze obezwładnia podniebienie, czaruje kubki smakowe i uszczęśliwia brzuszek :]

 Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 120 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 700 ml oleju rzepakowego do smażenia
  • cukier puder do obtoczenia

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę.
W jednym naczyniu mieszamy mleko, jajka i szczyptę soli. Dosypujemy mąkę, miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy.
W garnku o grubym dnie podgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz, przy pomocy łyżki, wykładamy porcje ciasta. Smażymy z 2 stron do uzyskania złocisto-brązowego koloru. Usmażone pączki odkładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym (wchłonie nadmiar oleju). Obtaczamy w cukrze pudrze.

Smacznego :]

pączki bez drożdży z jabłkami 1

pączki z jabłkami

pączusie z jabłkami


Zapisz

Zapisz

2 Comments

  1. Też masz w szafie kalorie, które nocami zwężają Ci ubrania…? Uff, myślałam, że tylko ja walczę z tą plagą 😉
    Pączusie wyglądają bajecznie! :)

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress