Karnawał 2019 mogły zainagurować wyłącznie cieplutkie, pachnące drożdżami pączki. Tym razem z dodatkiem rozgniecionych ziemniaków, które nadają ciastu wyjątkowej konsystencji oraz nadzieniem z waniliowego budyniu. Mięciutkie, aromatyczne, pokryte warstwą słodkiego lukru. Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie Nowego Roku :]

Składniki (na około 10 sztuk):

  • 300 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 jajka L
  • 30 ml mleka
  • 40 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
  • 8 g suchych drożdży
  • 1/3 łyżeczki mielonej wanilii

Ponadto:

  • 1 budyń waniliowy przygotowany zgodnie z opisem na opakowaniu
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia

Składniki na lukier:

  • 20 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek gorącej wody

Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną do dokładnego połączenia.

Przygotowanie:

Masło podgrzewamy z mlekiem w rondelku. Wyrabiamy razem z mąką, ziemniakami, jajkami, cukrem i drożdżami. Formujemy kulę. Przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Smażymy na głębokim oleju, z obu stron, na złoto-brązowy kolor. Odkładamy na ręcznik papierowy – wchłonie nadmiar tłuszczu. Nadziewamy budyniem przy pomocy szprycy.
Na samym końcu maczamy w lukrze, odkładamy na bok do zastygnięcia polewy.

Smacznego :]