Pączki hiszpańskie


Pączki hiszpańskie, poznańskie gniazdka, wieńce wiedeńskie – wszystkie trzy nazwy odnoszą się do tej samej, karnawałowej słodkości. Parzone ciasto w kształcie donata, smażone w głębokim tłuszczu, polane aksamitnym lukrem. Niesamowicie delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Dla ich smaku warto przez pół dnia wietrzyć mieszkanie ;]

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 jajek M
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Składniki na lukier:

  • 20 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek gorącej wody

Wszystkie składniki mieszamy rózgą kuchenną do dokładnego połączenia.

Ponadto:

  • 1 l oleju do smażenia

Przygotowanie:

Masło i wodę podgrzewamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika. Wsypujemy mąkę i ucieramy przy pomocy rózgi kuchennej aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestygnięcia. Przekładamy do miski. Stopniowo wbijamy jajka i miksujemy. Na końcu dodajemy cukier z wanilią i jeszcze chwilkę miksujemy.

Przygotowane ciasto przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdką. Arkusz papieru do pieczenia przecinamy na kwadraty o bokach około 8-10 cm. Na każdy pergaminowy kwadrat wyciskamy porcję ciasta w kształcie okręgu.

Do rozgrzanego oleju (pamiętajcie by wykorzystać garnek z grubym dnem) wkładamy pierwszego pączka – zanurzamy go w taki sposób, aby papier był na górze. Po chwili papier sam się odklei od ciasta i będzie można go usunąć. Analogicznie postępujemy z kolejnymi pączkami. Smażymy* z 2 stron, do zezłocenia. Odstawiamy na kratkę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
Maczamy w lukrze.

*Jednorazowo w garnku nie powinno się znajdować więcej niż 4 pączki. Dzięki temu unikniemy sklejania się ciasta.

Smacznego :]

wieńce z lukrem

gniazda z lukrem

oponki z lukrem

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress