Owsiane ciasteczka z cynamonem, suszonymi śliwkami i pekanami


Obłędnie pyszne ciasteczka, które umilą oczekiwanie na świąteczne dni. Pachnące cynamonem, nadziane wyrazistą w smaku śliwką i chrupiącymi pekanami. Do tego całkiem spora ilość płatków owsianych, które czynią z tych niewielkich wypieków całkiem sycącą przekąskę. Idealne do kawy, herbaty i grzanego wina :]

Składniki (na około 2 blaszki):

  • 200 g masła
  • 150 g płatków owsianych
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 jajka L
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g suszonych śliwek (posiekanych)
  • 100 g orzechów pekan (posiekanych)

 Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy. W jednej misce umieszczamy wszystkie pozostałe składniki, dolewamy masło i mieszamy dokładnie łyżką.
Przygotowujemy 2 płaskie blaszki (jeżeli posiadacie tylko jedną, po upieczeniu pierwszej partii ciastek odczekajcie 3 minuty, żeby świeżo upieczone ciastka lekko ostygły i przełóżcie je na bok, zwalniając blaszkę na kolejną turę ciastek). Każdą z blaszek wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 3-4 cm. Układamy na blaszce, delikatnie spłaszczając je dłonią.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut, do zarumienienia.
Po wyjęciu ciastek z piekarnika, odkładamy je do przestudzenia (zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, należy poczekać aż staną się kruche).

Smacznego :]

 

ciasteczka owsiane

owsiane ciasteczka z cynamonem

owsiane ciasteczka z suszonymi śliwkami

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress