Owsiane ciasteczka z cynamonem, suszonymi śliwkami i pekanami
Obłędnie pyszne ciasteczka, które umilą oczekiwanie na świąteczne dni. Pachnące cynamonem, nadziane wyrazistą w smaku śliwką i chrupiącymi pekanami. Do tego całkiem spora ilość płatków owsianych, które czynią z tych niewielkich wypieków całkiem sycącą przekąskę. Idealne do kawy, herbaty i grzanego wina :]
Składniki (na około 2 blaszki):
- 200 g masła
- 150 g płatków owsianych
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g brązowego cukru
- 2 jajka L
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g suszonych śliwek (posiekanych)
- 100 g orzechów pekan (posiekanych)
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy. W jednej misce umieszczamy wszystkie pozostałe składniki, dolewamy masło i mieszamy dokładnie łyżką.
Przygotowujemy 2 płaskie blaszki (jeżeli posiadacie tylko jedną, po upieczeniu pierwszej partii ciastek odczekajcie 3 minuty, żeby świeżo upieczone ciastka lekko ostygły i przełóżcie je na bok, zwalniając blaszkę na kolejną turę ciastek). Każdą z blaszek wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 3-4 cm. Układamy na blaszce, delikatnie spłaszczając je dłonią.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut, do zarumienienia.
Po wyjęciu ciastek z piekarnika, odkładamy je do przestudzenia (zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, należy poczekać aż staną się kruche).
Smacznego :]