Otrębowy chlebek z żurawiną (przyjazny diabetykom)


Gdy pomyślałam kiedyś o najgorszych schorzeniach, które mogłyby mnie spotkać, wytypowałam m.in. uczulenie na kakao i cukrzycę. Dziś wiem, że da się z tym żyć i to całkiem zacnie :] Zamieniając mąkę pszenną na żytnią, otręby lub mielone orzechy, zastępując cukier ksylitolem lub stewią, możemy przygotować dowolne ciasto. Naprawdę!
Dzisiaj przedstawiam Wam propozycję śniadaniową – otrębowy chlebek z żurawiną. Ponieważ jest wypiekiem dość suchym, warto podawać go w parze z produktami płynnymi. Dlatego też, poza składnikami wymienionymi poniżej zaopatrzcie się w ulubiony jogurt lub sami przygotujcie owocowy koktajl (przykładowy przepis już jutro).

Składniki:

  • 50 g margaryny
  • 150 g otrębów (wykorzystałam owsiane)
  • 100 g ksylitolu (cukier z brzozy)
  • 4 jajka
  • 100 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g owoców świeżych lub suszonych (wykorzystałam suszoną żurawinę)

Przygotowanie:

Formę keksówkę (wszystko jedno jakich wymiarów) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy serek i rozpuszczoną margarynę, miksujemy. Dosypujemy otręby, proszek do pieczenia i suszoną żurawinę, mieszamy. Dokładamy pianę z białek, ponownie mieszamy, ale tym razem bardzo delikatnie. Uzyskaną masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około pół godziny.
Po ostygnięciu posypujemy płatkami owsianymi, kroimy w grube plastry.

Smacznego :]

DSC00668

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress