Otrębowy chlebek z żurawiną (przyjazny diabetykom)
Gdy pomyślałam kiedyś o najgorszych schorzeniach, które mogłyby mnie spotkać, wytypowałam m.in. uczulenie na kakao i cukrzycę. Dziś wiem, że da się z tym żyć i to całkiem zacnie :] Zamieniając mąkę pszenną na żytnią, otręby lub mielone orzechy, zastępując cukier ksylitolem lub stewią, możemy przygotować dowolne ciasto. Naprawdę!
Dzisiaj przedstawiam Wam propozycję śniadaniową – otrębowy chlebek z żurawiną. Ponieważ jest wypiekiem dość suchym, warto podawać go w parze z produktami płynnymi. Dlatego też, poza składnikami wymienionymi poniżej zaopatrzcie się w ulubiony jogurt lub sami przygotujcie owocowy koktajl (przykładowy przepis już jutro).
Składniki:
- 50 g margaryny
- 150 g otrębów (wykorzystałam owsiane)
- 100 g ksylitolu (cukier z brzozy)
- 4 jajka
- 100 g kremowego serka typu Philadelphia
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g owoców świeżych lub suszonych (wykorzystałam suszoną żurawinę)
Przygotowanie:
Formę keksówkę (wszystko jedno jakich wymiarów) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy serek i rozpuszczoną margarynę, miksujemy. Dosypujemy otręby, proszek do pieczenia i suszoną żurawinę, mieszamy. Dokładamy pianę z białek, ponownie mieszamy, ale tym razem bardzo delikatnie. Uzyskaną masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około pół godziny.
Po ostygnięciu posypujemy płatkami owsianymi, kroimy w grube plastry.
Smacznego :]