Orzechowiec


Uwielbiasz orzechowce, ale na samą myśl o ich czasochłonności wmawiasz sobie, że chyba jednak wolisz snickersa? Jeżeli tak, to jest przepis właśnie dla Ciebie. Najbardziej uproszczona wersja orzechowca z jaką się kiedykolwiek spotkałam i jednocześnie moja ulubiona. Może nie wygląda tak okazale jak jego wielowarstwowy pierwowzór, ale w smaku stanowi silną konkurencję. W końcu kto się oprze grubej warstwie skarmelizowanych orzechów na miodowym cieście, pod którym kryje się pyszny budyniowy krem?

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Warstwa orzechowa:

  • 500 g orzechów (ja zdecydowałam się na orzechy włoskie, nerkowce oraz obrane migdały)
  • 150 g masła
  • 10 łyżek cukru
  • 4 łyżki miodu

Krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Przygotowanie:

Składniki umieszczamy w szerokiej misce, następnie dokładnie zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 równe części.

Masło, cukier i miód rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy orzechy i mieszamy, pozwalając masie chwilkę się pogotować.
Klasyczną, prostokątną formę (o wymiarach około 25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wyklejamy dno formy. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni . Wyjmujemy z formy, pozostawiamy do wystygnięcia.
Z drugą częścią ciasta postępujemy podobnie, nakładając na nią przygotowaną warstwę orzechową. Pieczemy również około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając liczbę wymaganych szklanek mleka z 4 do 3. Podczas gotowania wsypujemy cukier. Do przestudzonego budyniu dodajemy miękkie masło, miksujemy na gładką masę.

Przestudzone ciasta przekładamy masą budyniową (to z warstwą orzechową układamy na wierzchu) i chłodzimy kilka godzin w lodówce. Orzechowiec najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień – zwłaszcza jak zjada się ostatni kawałek :]

orzechowiec 1

orzechowiec 2

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress