Orzechowe tartaletki z pieczonym jogurtem


Wielkanoc już za moment, a Wy zachodzicie w głowę jak będąc na diecie powstrzymacie się przed kompulsywnym zjedzeniem wszystkich ciast rodzinnej receptury? Odetchnijcie z ulgą i przygotujcie równie pyszną alternatywę – kruche, orzechowe tartaletki  wypełnione masą jogurtową z owocami. Tym sposobem Święta pozostaną pyszne, a Wy nie popadniecie w beznadzieję bezskutecznie próbując dopiąć jeansy ;]

Składniki na kruche ciasto (6 porcji):

  • 3/4 szklanki mąki z pełnego przemiału
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów (dodałam mielone migdały)
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków (warto zastąpić 1 czubatą łyżką ksylitolu)

Składniki na masę:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego (śmietankowego)
  • 1 łyżka cukru pudru (lub 3/4 łyżki ksylitolu)

Ponadto:

  • 200 g owoców (np. maliny i borówki)

Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto zagniatamy i wylepiamy nim dno oraz boki foremek do tartaletek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. W międzyczasie miksujemy ze sobą skłądniki na masę. Wyciągamy foremki z piekarnika, obniżamy temperaturę do 150 stopni. Podpieczone ciasto wypełniamy masą jogurtową. Na wierchu układamy owoce. Zapiekamy około 25 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

orzechowe tartaletki

tartaletki orzechowe z jogurtem

tartaletki z owocami

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress