Orzechowe tartaletki z pieczonym jogurtem
Wielkanoc już za moment, a Wy zachodzicie w głowę jak będąc na diecie powstrzymacie się przed kompulsywnym zjedzeniem wszystkich ciast rodzinnej receptury? Odetchnijcie z ulgą i przygotujcie równie pyszną alternatywę – kruche, orzechowe tartaletki wypełnione masą jogurtową z owocami. Tym sposobem Święta pozostaną pyszne, a Wy nie popadniecie w beznadzieję bezskutecznie próbując dopiąć jeansy ;]
Składniki na kruche ciasto (6 porcji):
- 3/4 szklanki mąki z pełnego przemiału
- 1/2 szklanki mielonych orzechów (dodałam mielone migdały)
- 80 g miękkiego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków (warto zastąpić 1 czubatą łyżką ksylitolu)
Składniki na masę:
- 300 g jogurtu greckiego
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku budyniowego (śmietankowego)
- 1 łyżka cukru pudru (lub 3/4 łyżki ksylitolu)
Ponadto:
- 200 g owoców (np. maliny i borówki)
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto zagniatamy i wylepiamy nim dno oraz boki foremek do tartaletek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. W międzyczasie miksujemy ze sobą skłądniki na masę. Wyciągamy foremki z piekarnika, obniżamy temperaturę do 150 stopni. Podpieczone ciasto wypełniamy masą jogurtową. Na wierchu układamy owoce. Zapiekamy około 25 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]
najlepsze!
No prawie 😉 Trochę lepsze są jednak te na kalorycznym wypasie 😉