Orzechowa tarta z serkiem mascarpone i borówkami
Tarty z owocami to jeden z moich ulubionych deserów w tak przyjemnie ciepłe i słoneczne dni. Są błyskawiczne w przygotowaniu i smakują zniewalająco dobrze. Na popołudniowe spotkanie z moją 4-letnią chrześnicą, przygotowałam wersję na orzechowym spodzie, przełamanym delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i dojrzałymi borówkami. Słodka rozpusta dla wszystkich miłośników kruchych ciast :]
Składniki na spód orzechowy:
- 150 g mąki
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 125 g masła
Ponadto:
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 g borówek
Ponadto:
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Spód okrągłej formy do tarty (średnica 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy.
Składniki na spód orzechowy zagniatamy i uzyskanym ciastem wykładamy dno oraz boki formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Serek mascarpone miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru. Wykładamy na kruchy spód, wyrównujemy. Na wierzch wysypujemy borówki. Posypujemy cukrem pudrem (bezpośrednio przed podaniem). Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :]