Orzechowa tarta z serkiem mascarpone i borówkami


Tarty z owocami to jeden z moich ulubionych deserów w tak przyjemnie ciepłe i słoneczne dni. Są błyskawiczne w przygotowaniu i smakują zniewalająco dobrze. Na popołudniowe spotkanie z moją 4-letnią chrześnicą, przygotowałam wersję na orzechowym spodzie, przełamanym delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i dojrzałymi borówkami. Słodka rozpusta dla wszystkich miłośników kruchych ciast :]

Składniki na spód orzechowy:

  • 150 g mąki
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 125 g masła

Ponadto:

  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 g borówek

Ponadto:

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Spód okrągłej formy do tarty (średnica 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy.
Składniki na spód orzechowy zagniatamy i uzyskanym ciastem wykładamy dno oraz boki formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Serek mascarpone miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru. Wykładamy na kruchy spód, wyrównujemy. Na wierzch wysypujemy borówki. Posypujemy cukrem pudrem (bezpośrednio przed podaniem). Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

tarta orzechowa z mascarpone i borówkami 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress