Noworoczny tort sernikowy
Ponoć jaki Sylwester, taki Nowy Rok. Postanowiłam zatem, że mój będzie słodki, piękny, bezproblemowy i pozostawi po sobie same przyjemne wspomnienia – dokładnie jak tort sernikowy :] Nisamowicie prosty w wykonaniu, efektowny w wyglądzie, cudowny w smaku, idealny w konsystencji, z odpowiednią dawką cukru, przynoszący pozytywne myśli.
Wraz z recepturą przesyłam Wam najwspanialsze życzenia – szczęśliwego Nowego Roku, wypełnionego fantastycznymi wydarzeniami, poczuciem spełnienia i codziennej radości. Niech się Wam wiedzie w 2017 drodzy Ciastkożercy! :]
Składniki na biszkopt:
- 5 dużych jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
Składniki na krem:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka (polecam formy Starco lub Piątnica)
- 4 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g miękkiego masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1/3 szklanki mleka
Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania (jedynie zmniejszając obroty do połowy) stopniowo dodajemy cukier, żółtka, a na końcu mąkę. Uzyskaną masę przekładamy do formy. Pieczemy około 40 minut – do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, twaróg i budyń wymieszany z mlekiem, ponownie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowany krem przekładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy przez około 10 minut cały czas mieszając – masa łatwo się przypala.
Ciasto biszkoptowe dzielimy na 3 równe blaty. W formie, w której był pieczony biszkopt układamy pierwszy blat. Przekładamy 1 porcję przygotowanego kremu i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy kolejną porcją kremu. Następnie przykrywamy ostatnim blatem, na który wykładamy pozostałą część kremu. Wyrównujemy wierzch tortu.
Chłodzimy w lodówce przez 12 godzin. Wykładamy na paterę. Podajemy schłodzone.
Smacznego :]