Naked cake


Tort w najskromniejszej swojej odsłonie – bez przykrywania kremem i bogatymi zdobieniami. W końcu po co chować to, co najpiekniejsze? Teraz już nikt nie oprze się złocistemu, puszystemu biszkoptowi, aksamitnemu kremowi na bazie batoników Milky Way oraz soczystym truskawkom. Wspaniała konsystencja, zrównoważona słodycz i czarujący, subtelny wygląd. Piszę to ja – osoba, która za tortami nie przepada :]

Składniki na biszkopt:

  • 5 dużych jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 6 klasycznych batoników Milky Way
  • 500 g truskawek (umytych, odszypułkowanych i pokrojonych w kostkę)

Do nasączenia:

  • zaparzona czarna herbata (słaba)

Do dekoracji:

  • świeże kwiaty lub kilka dodatkowych sztuk truskawek

Przygotowanie:

Na wieczór przed podaniem tortu podgrzewamy posiekane batoniki Milky Way wraz ze śmietaną kremówką aż do rozpuszczenia. Przelewamy do miski przez sitko. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania (jedynie zmniejszając obroty do połowy) stopniowo dodajemy cukier, żółtka, a na końcu mąkę. Uzyskaną masę przekładamy do formy. Pieczemy około 40 minut – do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Z lodówki wyciągamy śmietanę kremówkę z Milky Way. Ubijamy ją na puszystą masę. Dodajemy truskawki, mieszamy. Dzielimy na trzy części.
Ciasto biszkoptowe dzielimy na 3 równe blaty. Na paterze układamy pierwszy blat. Nasączamy subtelnie herbatą, przekładamy 1 porcję przygotowanego kremu i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy, smarujemy kolejną porcją kremu. Następnie przykrywamy ostatnim blatem, na którym rozprowadzamy trzecią porcję kremu. Wyrównujemy boki.
Dekorujemy świeżymi kwiatami lub owocami.

Smacznego :]

tort milky way

tort z truskawkami

tort z kwiatami

tort naked

fot. Fotografia A.Tylka

6 Comments

  1. Właśnie zabieram się do przygotowania tego cudeńka na jutrzejsze urodziny córki. Oby nie było problemów :-)

  2. Emilia, dwa krótkie pytanie:
    czy batoniki rozpuszczałaś razem z czekoladą?
    jakiej wielkości szklanki używasz?
    (zabieram się za niego!!!)

    Dziękuje

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress