Mus jabłkowo-rabarbarowy


Gdy temperatura w cieniu przekracza 25 stopni na plusie mój piekarnik dostaje wolne :] Za to lodówka ma zdecydowanie więcej pracy! Dzisiaj schłodziła dla mnie wspaniały mus na bazie jabłek i rabarbaru. Subtelna konsystencja, idealna równowaga smaków, cudowne orzeźwienie.  A wieczorem, gdy jest już chłodniej, polecam wersję na ciepło :]

Składniki (na 4 porcje):

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 2 duże jabłka
  • 1/3 szklanki cukru z wanilią (przepis tutaj)

Przygotowanie:

Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy skórkę z dolnej części łodygi, kroimy w centymetrowe plasterki. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Pokrojone owoce umieszczamy w niewielkim garnku z grubym dnem. Zasypujemy cukrem. Dusimy aż do miękkości. Przekładamy do słoiczków.

Smacznego :]

mus rabarbarowy

mus jabłkowo-rabarbarowy

mus jabłkowy

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress