Mumie na patykach
Halloweenowy przepis last minute – tym razem dla miłośników pewnych ciasteczek. Jeżeli wydaje się Wam, że nie ma nic lepszego od Oreo, to chyba nigdy nie jedliście podwójnej wersji w białej czekoladzie ;] A już na pewno nie w formie upiornie pysznych mumii na patykach. Macie okazję spróbować w tym roku i przy okazji słodko zaskoczyć swoich znajomych z okazji Halloween.
Składniki:
- 10 ciasteczek Oreo Double
- 250 g białej czekolady
- patyczki do lizaków (do kupienia tutaj)
- cukrowe oczy (do kupienia tutaj)
Przygotowanie:
W środek nadzienia każdego ciasteczka wbijamy patyczek – uważamy, by nie przebić kremu z drugiej strony.
Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kapieli wodnej, tj. podgrzewamy w szklanej miseczce ułożonej nad parującą, gorącą wodą (dno miseczki nie może dotykać wody!). Uzyskaną masą polewamy każde ciasteczko, odkładamy na arkusz papieru pergaminowego, przyklejamy oczy. Wkładamy do lodówki na około 30 miniut.
Pozostałą część czekolady ponownie podgrzewamy. Przekładamy do szprycy z wąską końcówką lub silikonowego pisaka. Na każdym ciasteczku tworzymy przecinające się paski, przypominające bandaże. Wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut. Gotowe!
Smacznego :]