Muffiny z serkiem kozim i żurawiną
Chociaż się nie zapowiadało, mamy dzisiaj piekny początek wiosny. Gdy zamiast kropli deszczu odbijających się od okien, obudziły mnie promienie słońca, wiedziałam, że to będzie dobry dzień. Zwłaszcza, że w kuchni czekały na mnie puszyste i mięciutkie muffiny na bazie koziego serka, a moje dziecko jeszcze spało :] Te nafaszerowane żurawiną i opruszone cukrem pudrem ucierańce stanowią idealne słodkie śniadanie. W ich towarzystwie poranna kawa smakuje jeszcze lepiej, a ja dzisiaj mogłam wypić gorącą :]
Składniki (na 12 muffinów):
- 170 g miękkiego masła
- 250 g koziego serka kanapkowego
- 4 jajka L
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mrożonej lub suszonej żurawiny
Ponadto:
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Rozmrażamy i odsączamy żurawinę. Jeżeli korzystamy z suszonych owoców, należy je uprzednio zalać wrzątkiem, namaczać przez 30 minut i odsączyć.
Fomę na muffiny wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Masło z cukrem ucieramy do otrzymania jasnej, puszystej masy. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy serek. Następnie wbijamy jajka i powoli dosypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy żurawinę, mieszamy.
Uzyskaną masę rozdzielamy pomiędzy papilotki.
Pieczemy około 25 minut – do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia. Opruszamy cukrem pudrem.
Smacznego :]