Muffiny piernikowe z czekoladą i orzechami
Korzenny aromat rozchodzący się z kuchni po całym domu, niesamowita miękkość ciasta, słodycz czekolady, wspaniały smak pieczonych orzechów… Oto bożonarodzeniowa odsłona muffinów. Przygotujcie je choć raz, a staną się Waszą bożonarodzeniową tradycją :] Warto zadbać wczesniej o świąteczne papilotki i ozdoby, a do przygotowania babeczek zaangażować wszystkich domowników :]
Składniki:
- 250 g rozpuszczonej, przestudzonej margaryny
- 1 szklanka brązowego cukru
- 4 jajka (żółtka i białka osobno)
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej mlecznej czekolady
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan
Ponado:
- cukier puder
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
W misce umieszczamy masło, cukier, żółtka, mąkę, przyprawy korzenne, proszek oraz sodę. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę oraz orzechy, mieszamy.
Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy. Mieszamy bardzo delikatnie.
Przekładamy do papilotek (do 7/8 wysokości). Pieczemy około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Opruszamy cukrem pudrem.
Smacznego :]
Pyszne muffiny w zimowej odsłonie:)
Rozgrzeją najbardziej mroźny dzień