Muffiny – pączki z powidłami śliwkowymi


Dawno nie było tu żadnych babeczek, a że Tłusty Czwartek coraz bliżej, to pojawiła się idealna okazja, aby podzielić się z Wami przepisem na pączko-muffiny. Delikatne, mięciutkie, z chrupiącą skorupką, skrywające w środku powidła śliwkowe. Cudowne nie tylko na leniwy, weekendowy poranek, ale także jako szybka, energetyzująca przekąska w ciagu roboczego tygodnia. Tyle pyszności w jednej papilotce! :]

 Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 180 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoik powideł śliwkowych

Ponadto:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • kilka łyżek drobnego cukru do wypieków

Przygotowanie:

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wszystkie składniki (poza powidłami) umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
W każdej papilotce umieszczamy 1 łyżkę masy, 1 łyżkę powideł i ponownie 1 łyżkę masy.
Pieczemy około 20 minut do zarumienienia. Odstawiamy na kolejne 20 minut do lekkiego przestygnięcia.
Czubek każdek muffinki zanurzamy w rozpuszczonym maśle i maczamy w drobnym cukrze.

Smacznego :]

muffiny jak pączki

muffiny pączki

muffiny z powidłami śliwkowymi

tłusty czwartek

Zapisz

Zapisz

Zapisz

4 Comments

    • Mea culpa! Biję się w pierś! Jak najbardziej powinien być proszek – jedna łyżeczka. Mam nadzieję, że nawet jak wyszły zakalce, to chociaż smaczne…

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress