Muffiny bananowe z nutellą i orzechami
Światowy Dzień Nutelli świętuję delektując się jedną z najbardziej delikatnych i mięciutkich muffinów na świecie. Leżę pod miłym kocem, z chrapiącym buldogiem u boku, przyjemną książką w ręku, earl greyem parującym na stoliku i tak sobie myślę, że nic więcej mi w tej chwili do szczęścia nie potrzeba. No może jedynie wolnego poniedziałku ;]
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 2 duże, bardzo dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 12 łyżek nutelli (najlepiej domowej)
Przygotowanie:
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Wszystkie składniki za wyjątkiem nutelli umieszczamy w jednym naczyniu. Miszamy przy pomocy silikonowej szpatułki. Rozdzielamy między papilotki. W każdej papilotce, na wierzchu ciasta umieszczamy po 1 łyżce nutelli. Przy pomocy widelca rozprowadzamy nutellę pomiędzy surowym ciastem.
Pieczemy około 20 minut. Ciasto powinno wyrosnąć i się zarumienić.
Odkładamy do przestygnięcia.
Smacznego :]
Czy mozna te proporcje zamiast szklanki zamienic na gramy (kazdy ma inne wielkosci szklanek) bardzo mi zalezy zeby wiedziec dokladnie proporcje
Szklanka o pojemności 250 ml
W razie problemów wystarczy skorzystać z internetowego przelicznika miar, np. tutaj: http://artkulinaria.pl/twoja-kuchnia/kalkulator-kulinarny
Oké dziekuje