Muffiny bananowe z nutellą i orzechami


Światowy Dzień Nutelli świętuję delektując się jedną z najbardziej delikatnych i mięciutkich muffinów na świecie. Leżę pod miłym kocem, z chrapiącym buldogiem u boku, przyjemną książką w ręku, earl greyem parującym na stoliku i tak sobie myślę, że nic więcej mi w tej chwili do szczęścia nie potrzeba. No może jedynie wolnego poniedziałku ;]

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 duże, bardzo dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 12 łyżek nutelli (najlepiej domowej)

Przygotowanie:

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Wszystkie składniki za wyjątkiem nutelli umieszczamy w jednym naczyniu. Miszamy przy pomocy silikonowej szpatułki. Rozdzielamy między papilotki. W każdej papilotce, na wierzchu ciasta umieszczamy po 1 łyżce nutelli. Przy pomocy widelca rozprowadzamy nutellę pomiędzy surowym ciastem.
Pieczemy około 20 minut. Ciasto powinno wyrosnąć i się zarumienić.
Odkładamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

muffiny bananowe

muffiny bananowe z nutellą

babaeczki bananowe z nutellą

Zapisz

Zapisz

Zapisz

3 Comments

  1. Czy mozna te proporcje zamiast szklanki zamienic na gramy (kazdy ma inne wielkosci szklanek) bardzo mi zalezy zeby wiedziec dokladnie proporcje

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress