Muffinki z borówkami i kokosową kruszonką


Macie plany na ostatnie dni sierpnia? Może wybieracie się na piknik  lub organizujecie imprezę w plenerze korzystając z końcówki ciepłych dni? Zamiast gotowych drożdżówek i ciastek przygotujcie domowe babeczki z borówkami i kokosową kruszonką. Delikatne, miękkie, z chrupiącą skorupką. Oszaleje na ich punkcie cała rodzina, znajomi i sąsiedzi (sprawdzone!).  Przypilnujcie tylko, by kruszonka nie zniknęła w tajemniczych okolicznościach jeszcze przed podaniem ;]

Składniki na ciasto (na 12 babeczek):

  • 300 g mąki
  • 160 g brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 100 g rozpuszczonej i przestudzonej margaryny
  • 200 g gęstej śmietany
  • 250 g borówek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 50 g miękkiej margaryny
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki brązowego cukru

Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę zagniatamy, rozkruszamy palcami, odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
W jednej misce umieszczamy przesianą mąkę, cukier, jajka, rozpuszczoną margarynę, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy borówki, mieszamy. Przygotowaną masę rozkładamy między papilotki. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 25 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

muffinki z borówkami

babeczki z borówkami

babeczki z borówkami i kruszonką

 

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress