Mleczna kanapka


Domowa odsłona ulubionej kanapki wiekszości dzieci i niejednego dorosłego :] Puszysty, kakaowy biszkopt, przełożony mlecznym kremem i polany czekoladą. Mięciutka, sycąca przekąska, która dostarcza solidną porcję kalorii. Jeżeli nie boicie się tłuszczu i węglowodanów – będziecie zachwyceni :]

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek L
  • 180 g mąki pszennej
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 czubate łyzki kakao

Składniki na krem:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego (około 20 g)
  • 350 g dobrej jakości miękkiego masła
  • 2 szklanki pełnotłustego mleka w proszku

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • 200 ml mleka

Przygotowanie:

Prostokątną formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania (jedynie zmniejszając obroty do połowy) stopniowo dodajemy cukier, żółtka, a na końcu mąkę i kakao. Uzyskaną masę przekładamy do formy. Pieczemy około 30 minut – do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia. Dzielimy na 2 równe blaty.

Mleko zagotowujemy z cukrami. Przygotowany syrop odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie miksujemy z syropem i mlekiem w proszku.

W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy posiekana czekoladę, mieszamy aż do uzyskania gładkiej polewy.

Na desce układamy dolną część biszkoptu. Przekłamy krem, równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy górną częścią biszkoptu, delikatnie dociskamy do kremu. Ciasto dzielimy na prostokąty. Dekorujemy polewą.

Przechowujemy w lodówce. Podajemy schłodzone

Smacznego :]

kinder kanapka

kinder mleczna kanapka

domowa mleczna kanapka

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress