Miodowe muffiny z bananami i karmelizowanym słonecznikiem
Gdy za okrem wiatr i deszcz – jedz muffinek ile chcesz. Tych z karmelem i bananem – w swetrze nie utyjesz wcale. Słonecznik to źródło błonnika – ciasto szybko z brzucha znika. Radość i szczęście pozostaje – wystarczy dobrze się najeść. Humoru nie psuje wichura i burza, gdy miodowy aromat Cię odurza. A gdy znajdziesz jeszcze koc, spędzisz z okruszkami noc!
Składniki na ciasto:
- 110 g masła
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 duże, mocno dojrzałe banany
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 90 ml maślanki lub kwaśnej śmietany
Karmelizowany słonecznik:
- 150 g słonecznika
- 1/4 szklanki cukru
- 60 g masła
Masło rozpuszczamy wraz cukrem w rondelku. Dodajemy słonecznik, mieszamy. Pieczemy na papierze pergaminowym około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia 2-3 razy mieszamy.
Przygotowanie:
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Banany rozgniatamy widelcem. Umieszczamy je wraz z pozostałymi produktami w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy karmelizowany słonecznik, mieszamy.
Przekładamy do papilotek (do 3/4 wysokości papilotki). Pieczemy około 15-20 minut – babeczki powinny mieć kolor złocisto-brązowy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]