Miodowe muffiny z bananami i karmelizowanym słonecznikiem


Gdy za okrem wiatr i deszcz – jedz muffinek ile chcesz. Tych z karmelem i bananem – w swetrze nie utyjesz wcale. Słonecznik to źródło błonnika – ciasto szybko z brzucha znika. Radość i szczęście pozostaje – wystarczy dobrze się najeść. Humoru nie psuje wichura i burza, gdy miodowy aromat Cię odurza. A gdy znajdziesz jeszcze koc, spędzisz z okruszkami noc!

Składniki na ciasto:

  • 110 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 duże, mocno dojrzałe banany
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 90 ml maślanki lub kwaśnej śmietany

Karmelizowany słonecznik:

  • 150 g słonecznika
  • 1/4 szklanki cukru
  • 60 g masła

Masło rozpuszczamy wraz cukrem w rondelku. Dodajemy słonecznik, mieszamy. Pieczemy na papierze pergaminowym około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia 2-3 razy mieszamy.

Przygotowanie:

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Banany rozgniatamy widelcem. Umieszczamy je wraz z pozostałymi produktami w jednym naczyniu i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy karmelizowany słonecznik, mieszamy.
Przekładamy do papilotek (do 3/4 wysokości papilotki). Pieczemy około 15-20 minut – babeczki powinny mieć kolor złocisto-brązowy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

muffiny z karmelizowanym słonecznikiem

 

muffiny miodowe

 

muffiny bananowe

 

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress