Mini torciki bezowe z mascarpone i musem truskawkowym
Dzisiaj kolejne starcie biało-czerwonych w ramach Euro 2016. Zapowiada się bardzo emocjonujący i pełen napięcia wieczór. Na ukojenie nerwów, które nie opuszczą nas pewnie aż do końca meczu, przygotowałam mocno schłodzone mini torciki bezowe z aksamitnym serkiem mascarpone oraz musem z pachnących latem truskawek. Mam nadzieję, że dodatkowe porcje, które zostały w lodówce skonsumowane zostaną w fali euforii i radości. Niemniej idealnie sprawdzą się też na otarcie łez i osłodzenie rozczarowania ;] Oczywiście trzymamy kciuki za tę pierwszą opcję! Do boju Chłopaki! :]
Składniki na beziki:
- 2 białka z dużych jaj
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 płaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 1 płaska łyżka cukru pudru
Ponadto:
- 250 g zblendowanych truskawek
Przygotowanie:
2 płaskie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze odrysowujemy okręgi o średnicy około 4 cm. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania, a następnie mąkę ziemniaczaną.
Uzyskaną masę przekładamy na przygotowany papier do pieczenia, wypełniając odrysowane wcześniej okręgi.
Pieczemy przez 50 minut, a następnie suszymy w uchylonym piekarniku przez kilka godzin (najlepiej przygotować bezy wieczorem i pozostawić w piekarniku na całą noc).
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem.
Rozpoczynamy składanie mini torcików. Bierzemy 1 mini bezę, wykładamy na nią łyżeczkę serka mascarpone oraz łyżeczkę musu truskawkowego, przykrywamy drugą mini bezą, wykładamy łyżeczkę serka mascarpone, łyżeczkę musu i przykrywamy 3 mini bezą. Na wierzchu układamy jeszcze jedną porcję serka mascarpone oraz musu z truskawek.
Z przepisu wyjdzie około 10 porcji deseru.
Smacznego :]
Witam mam pytanie a w jakiej temperaturze piec tez beziki?
W 150 stopniach :]