Mini torcik z frużeliną truskawkowo-malinową
Po ostatniej wygranej z Ukrainą mamy co świętować! :] Sobota nie mogła się zatem obyć bez tortu. Zwłaszcza, że dzisiejszy mecz ma szansę zakończyć sie kolejnym zwycięstwem biało-czerwonych. Na stoliku przy telewizorze czeka już puszysty biszkopt, przełożony bitą śmietaną oraz domową, aromatyczną frużeliną z truskawek i malin. Coraz bardziej podoba mi się to Euro 2016 ;]
Składniki na biszkopt:
- 3 duże jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
Składniki na krem:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- frużelina truskawkowo-malinowa*
* 3 łyżeczki żelatyny zalewamy minimalną ilością wody i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. 200 g truskawek myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na 2-4 części (w zależności od wielkości owoców). Przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dodajemy 200 g umytych malin. Zasypujemy 5 łyżkami cukru. Podgrzewamy na średniej mocy palnika aż do zagotowania. Odstawiamy na bok, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Zawartość rondelka umieszczamy w słoiku, szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce.
Do nasączenia:
- zaparzona czarna herbata (słaba)
Do dekoracji:
- kilka sztuk truskawek i malin
Przygotowanie:
Dno 3 okrągłych formy o średnicy 10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania (jedynie zmniejszając obroty do połowy) stopniowo dodajemy cukier, żółtka, a na końcu mąkę. Uzyskaną masę przekładamy do form. Pieczemy około 30 minut – do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.
Z lodówki wyciągamy śmietanę kremówkę. Ubijamy ją na puszystą masę. Dosładzamy cukrem pudrem.
Na paterze układamy pierwszy blat. Nasączamy subtelnie herbatą, wykładamy porcję ubitej śmietany, równomiernie rozprowadzamy. Następnie układamy cieńką warstwę frużeliny i przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynności – nasączamy, smarujemy kolejną porcją śmietany i frużeliny, przykrywamy trzecim blatem. Wyrównujemy boki. Resztą śmietany, która nam została dekorujemy wierzch tortu. Dodatkowo przyozdabiamy owocami.
Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Tort podajemy dobrze schłodzony.
Smacznego :]
pyszny i sezonowy 😉 muszę przygotować taką frużelinę.
Bardzo polecam