Mini pancakes w dwóch odsłonach
Pancakes – tradycyjne amerykańskie naleśniki podawane zazwyczaj ze słodkim syropem klonowym, który apetycznie otula je swoją bursztynową barwą. Pulchne, puszyste, złociste, pachnące – jak im się oprzeć? Fantastyczne na śniadanie. Smaczne zarówno na ciepło jak i w formie zimnej przekąski. Polecam również wersję z masłem orzechowym i fistaszkami – mniej słodka, ale równie wciągająca! Przekonać się mogli o tym wszyscy goście piątkowego After Worku w Bistro na Językach :]
Składniki (na 50 sztuk):
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 5 łyżek drobnego cukru do wypieków
- 2 szklanki mleka
- 75 ml płynnego oleju kokosowego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ponadto:
- gładkie masło orzechowe
- syrop klonowy
- posiekane orzechy arachidowe
- posiekane orzechy włoskie (lub pekan)
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, następnie jajka, mleko oraz olej. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy, pozbawionej grudek.
Smażymy bez uzycia tłuszczu – w przypadku patelni teflonowej i ceramicznej. Ja korzystałam z patelni żeliwnej, której powierzchnię każdorazowo natłuszczałam odrobiną oleju kokosowego. Pancakes przewracamy na drugą stronę, gdy na powierzchni naleśnika pojawią się liczne bąbelki.
Czas smażenia jest zależny od rodzaju kuchenki oraz patelni. Smażąc na płycie indukcyjnej, przy wykorzystaniu patelni żeliwnej czas od nałożenia surowego ciasta do momentu odwócenia naleśnika był bardzo krótki – około 1-2 minuty (po nagrzaniu się patelni ustawiłam moc palnika na 4). Najwazniejsze jest wypracowanie własnej, niezawodnej metody. Nie przejmujcie się jeżeli pierwsza tura wyląduje w śmietniku. Jak testowałam nową patelnię do pancaków, to kosz zapełnił się wieloma paskudami ;]
Po usmażeniu pancakes przekładamy je masłem orzechowym i posypujemy posiekanymi fistaszkami lub polewamy syropem klonowym i posypujemy orzechami włoskimi (zamiennie pekanami).
Smacznego :]