Mini mazurki z czekoladowym kajmakiem i prażonymi płatkami migdałów


Strasznie krótkie te Święta Wielkanocne… Upływają szybko i człowiek orientuje się, że większość czasu spędził w kuchni. Jak tego uniknąć? Na przykład wykorzystując ekspresowe i niezawodne przepisy. Mini mazurki przygotujecie w max. 30 minut i do tego nie trzeba się potem bawić w żadne krojenie – każda tartaletka stanowi estetyczną, odrębną porcję. A co najważniejsze, są obłędnie pyszne i podbiją serca wszystkich Waszych gości :]

Składniki na kruche spody (12 sztuk):

  • 220 g masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 300 g masy krówkowej o smaku czekoladowym
  • 60 g płatków migdałów

Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatamy. Wylepiamy nim dno i boki foremek o średnicy około 7 cm.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy do przestygnięcia.
Każdą tartaletkę wypełniamy 1 czubatą łyżką cekoladowego kajmaku, na wierzchu układamy płatki migdałów podprażone wcześniej na patelni.

Smacznego :]

mini mazurki z kajmakiem czekoladowym

mazurek z kajmakiem czekoladowym

mazurek z kajmakiem

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress