Mini charlotte z białą czekoladą i malinami


Na dzisiejszą urodzinowo-imieninową kumulację uroczystości chciałam przygotować coś naprawdę wyjątkowego. Gdy w zeszłym roku podałam gościom charlotte z jagodami, udekorowaną fioletową wstążką i kryształkami – byli oczarowani. Po spróbowaniu deseru zachwytom wręcz nie było końca. Postanowiłam zrobić z charlotte coroczną tradycję rodzinną i tak też powstały jej mini wersje z białą czekoladą i malinami. Wymagają trochę więcej pracy i czasu, ale pozostają bardzo proste w wykonaniu. Czy warto było wygospodarować godzinę na ich przygotowanie i jeszcze kolejne trzy na stężenie? Kosztując czekoladowo-sernikowej masy, pełnej dużych, soczyście różowych malin, nie żałowałam ani jednej minuty :]

Składniki (na 12 porcji):

  • 200-250 g biszkoptów
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 300 g białej czekolady
  • 2 pojemniki malin (około 500 g)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej*. Miksujemy z twarogiem sernikowym. Dodajemy maliny (1 i 1/3 pojemnika – reszta malin do dekoracji), delikatnie mieszamy.
Ramekiny lub inne naczynia o kształcie walca wykładamy folią aluminiową.
Biszkopty kroimy na pół. Układamy dookoła wnętrzna naczynia. Środek wypełniamy masą sernikową. Wstawiamy do lodówki na minimum 3h. Przed podaniem wyjmujemy z ramekinów, odwijamy z folii i wykładamy na talerzyki. Podajemy schłodzone, udekorowane świeżymi malinami.

Smacznego :]

* posiekaną czekoladę umieszczamy w szklanej miseczce nad wrzącą wodą – tak aby naczynie nie dotykało dna garnka. Mieszamy krótko, nie za często aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

charlotte z białą czekoladą i malinami

 

[cookd]

4 Comments

  1. uwielbiam Pani pomysły na różne słodkości! mini charlotte wyszły przepyszne i ślicznie prezentowały się na stole, szkoda, że nie mogę tu pokazać efektów 😀

    • Jest mi niezmiernie miło :) Życzę kolejnych udanych wypieków! P.s. Jeżeli posiada Pani konto na facebooku, zapraszam do pozostawienia zdjęcia na fanpage – w komentarzu pod wpisem. Obiecuję, ze niedługo -może nawet jutro – dostępną będzie wtyczka, umożliwiająca podzielenie się efektami swoich wypiekowych poczynań :)

    • Zdecydowanie lepiej sprawdzą się świeże! :] Jeżeli jednak istnieje potrzeba wykorzystania mrożonych, to należy je uprzednio odsączyć z nadmiaru wody.

Napisz odpowiedź do Kasia Anuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress