Mazurek z karmelizowanymi migdałami


To zdecydowanie mój ulubiony mazurek :] Nie dość, że bardzo prosty w wykonaniu (co w okresie przedświątecznej, długiej  i straszącej myciem okien listy „must do” jest bardzo pożądane), to jeszcze obłędnie smakuje. A to wszystko za sprawą kruchego, miodowego ciasta, pokrytego grubą warstwą chrupiących, karmelizowanych płatków migdałów. Lepiej nie przygotowywać z dużym wyprzedzeniem – nie dotrwa nawet do Wielkiej Soboty ;]

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Warstwa orzechowa:

  • 500 g płatków migdałów
  • 150 g masła
  • 10 łyżek cukru
  • 4 łyżki miodu

Przygotowanie:

Składniki na ciasto umieszczamy w szerokiej misce, następnie dokładnie zagniatamy.
Klasyczną, prostokątną formę (o wymiarach około 25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowanym ciastem wyklejamy dno formy.
Masło, cukier i miód rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy płatki migdałów i mieszamy pozwalając masie chwilkę się pogotować. Przekładamy na ciasto, wyrównujemy.
Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni . Odstawiamy do przestygnięcia. Kroimy w prostokąty.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego :]

mazurek

mazurek z migdałami

mazurek wielkanocny

5 Comments

    • Można upiec nawet w piątek, mazurek pozostaje świeży i smaczny przez 3-4 dni :) Wątpie jednak, żeby ktoś wytrzymał i nie zjadł go wcześniej 😉

  1. Pingback: Mazurek z karmelizowanymi migdałami – Mada w kuchni

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress