Maślane ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną
Od dobrych kilku lat, gdy na karcie kalendarza pojawia się grudzień, z ust mojej mamy pada pytanie: „Emilciu, a kiedy upieczesz te białe ciastka z żurawiną?” W tym roku nie mogło być inaczej – pytanie pojawiło się wraz z pierwszą emisją Last Christmas na VH1 ;] A że przygotowanie tych małych słodkości zajmuje chwilę, rodzicielka dostała pełne pudełko już następnego dnia :] Spróbujcie sami, a przekonacie się dlaczego wzbudzają taki zachwyt i tęsknotę. Delektując się maślanym smakiem, słodyczą białej czekolady i nadającą harmonii pieczoną żurawiną, również nie będziecie mogli się doczekać kolejnych Świąt :]
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1/2 szklanki posiekanej białej czekolady
- 1 duże jajko
- 115 g masła (rozpuszczonego, przestudzonego)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce. Dodajemy rozpuszczone masło oraz jajko. Mieszamy dokładnie przy pomocy silikonowej szpatułki.
Porcje przygotowanej masy (1 czubata łyżka) wykładamy na papier do pieczenia w odległości ok 3 cm. Nadajemy im okrągły kształt.
Pieczemy około 10 minut do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego :]