Maślane ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną


Od dobrych kilku lat, gdy na karcie kalendarza pojawia się grudzień, z ust mojej mamy pada pytanie: „Emilciu, a kiedy upieczesz te białe ciastka z żurawiną?” W tym roku nie mogło być inaczej – pytanie pojawiło się wraz z pierwszą emisją Last Christmas na VH1 ;] A że przygotowanie tych małych słodkości zajmuje chwilę, rodzicielka dostała pełne pudełko już następnego dnia :] Spróbujcie sami, a przekonacie się dlaczego wzbudzają taki zachwyt i tęsknotę.  Delektując się maślanym smakiem, słodyczą białej czekolady i nadającą harmonii pieczoną żurawiną, również nie będziecie mogli się doczekać kolejnych Świąt :]

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1/2 szklanki posiekanej białej czekolady
  • 1 duże jajko
  • 115 g masła (rozpuszczonego, przestudzonego)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce. Dodajemy rozpuszczone masło oraz jajko. Mieszamy dokładnie przy pomocy silikonowej szpatułki.
Porcje przygotowanej masy (1 czubata łyżka) wykładamy na papier do pieczenia w odległości ok 3 cm. Nadajemy im okrągły kształt.
Pieczemy około 10 minut do zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

ciastka-z-zurawina

ciastka-swiateczne

ciastka-z-zurawina-i-czekolada

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress