Marchewkowo-bananowe babeczki z pekanami


Mięciutkie, cudownie pachnące babeczki z chrupiącymi orzechami pekan. Aż cieżko uwierzyć, że składają się w dużej mierze z marchewki i banana. Uwielbiam zabierać je jesienią ze sobą do pracy – idealnie komponują się z gorącym earl greyem. Potrafią postawic na nogi w najbardziej smętny poranek i otulić niczym ciepły, miły koc :]

Składniki (na 12 sztuk):

  • 2 średniej wielkości marchewki (umyte, starte na małych oczkach tarki)
  • 1 duży banan (rozgnieciony widelcem)
  • 60 g oleju kokosowego (rozpuszczonego w rondelku)
  • 50 g maślanki
  • 100 g brązowego cukru
  • 200 g mąki
  • 2 duże jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 100 g posiekanych orzechów pekan + 12 sztuk do dekoracji
  • 250 g serka mascarpone
  • płaska łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Wszystkie skladniki na muffinki umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy do ich połączenia. Dodajemy posiekane orzechy, mieszamy.
Przekładamy do papilotek (do 7/8 wysokości papilotki). Pieczemy około 15-20 minut – babeczki powinny mieć kolor złocisto-brązowy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Przekładamy do szprycy i przy jej pomocy dekorujemy wierzch babeczek. W środek kremu wciskamy po 1 orzechu pekan.

Smacznego :]

babeczki marchewkowo-bananowe 1

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress