Malinowy sernik na zimno z bezikami
Przepis zainspirowany dodatkiem „Ciasta i ciasteczka”, dołączonego do magazynu Twój STYL z 2014 roku. Pamiętam jak przeglądałam go podczas weekendu poza domem i od razu pożałowałam, że nie mam dostępu do swojej kuchni. Bezowy sernik z musem malinowym znalazł się na pierwszym miejscu listy „must do” i pojawił na stole podczas najbliższej uroczystości rodzinnej. Zdobywszy uznanie i zachwyt wszystkich gości, zostawił po sobie jedynie bezowe okruszki ;] Niezwykle polecam! :]
Składniki na spód:
- 50 g płatków migdałów
- 50 g ciastek bezowych (można kupić gotowe lub wykorzystać ten przepis)
- 150 g białej czekolady
- 10 g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
Składniki na masę:
- 250 g malin
- 4 łyżeczki żelatyny
- 75 g cukru
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 350 g twarogu sernikowego
- 200 g śmietany kremówki 30%
Do dekoracji:
- kilka bezików
- maliny/borówki
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy około 20 cm wykładamy folią aluminiową. Kruszymy ciastka bezowe. Białą czekoladę roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Następnie mieszamy z pokruszonymi bezami, płatkami migdałów i olejem kokosowym. Powstałą masę wykładamy na dno formy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Maliny blendujemy na mus.
Mascarpone miksujemy z twarogiem. Dodajemy ubitą kremówkę. 5 łyżek masy przekładamy do rendelka i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania!). Zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 minut, ponownie mieszamy. Do masy z żelatyną stopniowo dodajemy po 1 łyżce masy serkowo-śmietanowej. Jak uzyskamy temperaturę pokojową, to miksujemy z pozostałą częścią.
Połowę masy przekładamy do musu malinowego i mieszamy. Na bezowy spód ciasta wykładamy najpierw masę malinową, a następnie serową, wyrównujemy. Opcjonalnie, za pomocą wykałaczki lub widelca możemy stworzyć marmurkowy wzór.
Wstawiamy do lodówki na minimum 6 h. Dekorujemy pozostałymi ciastkami bezowymi oraz świeżymi owocami.
Smacznego :]
Witam, jakie ciastka bezowe byly użyte w przepisie ?
Klasyczne, małe beziki