Malinowy curd


 Jeżeli pokochaliście lemon curd, najwyższy czas na przygotowanie kremu z innych owoców. Na przykład z malin :] Nie dość, że wspaniale smakują jako gęsty, budyniowy mus, to jeszcze zniewalają kolorem. Przygotowanie takiego przetworu to jednak dopiero połowa drogi – najtrudniejsza część przed Wami – trzeba się zdecydować do czego go wykorzystać… A wybór jest niemały! Malinowy curd świetnie smakuje na serniku, goferku, naleśniku, w torcie, babeczce lub jako polewa do lodów. Co wybieracie? :]

Składniki:

  • 100 g masła
  • 350 g malin
  • 5 żółtek z dużych jaj
  • 3/4 szklanki cukru z wanilią (przepis tutaj)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Maliny blendujemy na mus. Przekładamy do garnuszka z grubym dnem. Dodajemy zółtka, masło pokrojone w kostkę oraz cukier. Gotujemy, regularnie mieszając. Dodajemy makę ziemniaczaną, ponownie mieszamy aż do zgęstnienia masy. Przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Gotowe!
* Mamy około tydzień na zjedzenie przetworu.

Smacznego :]

malinowy curd

krem malinowy

mus malinowy

6 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress