Malinowy curd
Jeżeli pokochaliście lemon curd, najwyższy czas na przygotowanie kremu z innych owoców. Na przykład z malin :] Nie dość, że wspaniale smakują jako gęsty, budyniowy mus, to jeszcze zniewalają kolorem. Przygotowanie takiego przetworu to jednak dopiero połowa drogi – najtrudniejsza część przed Wami – trzeba się zdecydować do czego go wykorzystać… A wybór jest niemały! Malinowy curd świetnie smakuje na serniku, goferku, naleśniku, w torcie, babeczce lub jako polewa do lodów. Co wybieracie? :]
Składniki:
- 100 g masła
- 350 g malin
- 5 żółtek z dużych jaj
- 3/4 szklanki cukru z wanilią (przepis tutaj)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Maliny blendujemy na mus. Przekładamy do garnuszka z grubym dnem. Dodajemy zółtka, masło pokrojone w kostkę oraz cukier. Gotujemy, regularnie mieszając. Dodajemy makę ziemniaczaną, ponownie mieszamy aż do zgęstnienia masy. Przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Gotowe!
* Mamy około tydzień na zjedzenie przetworu.
Smacznego :]
Z goferami musi być pyszny:)
😀
Tyle możliwości użycia tego wspaniałego malinowego curdu, że spróbowałabym każdej z nich
Haha, dobry wybór!
Kolor ma bajeczny
Pyszności!
To prawda, kolor urzeka