Malinowiec


Chcąc maksymalnie wykorzystać owocowe dobrodziejstwa sezonu, zdecydowałam się na kolejny sernik na zimno, tym razem z malinami w roli głównej. Bez biszkoptów, bez spodu ciasteczkowego – sama sprężysta masa malinowa. Idealny deser na takie duszne dni jak dziś – a już zwłaszcza na początek weekendu. Kto ma ochotę na malinowe, rozpływające się podniebieniem orzeźwienie? :]

Składniki na masę:

  • 500 g malin
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki  miodu (lub więcej – według uznania)
  • 4 łyżeczki żelatyny

*składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 18-20 cm wykładamy folią aluminiową. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej śmietanki. Pozostałą część kremówki blendujemy z malinami i miodem. Rozpuszczoną żelatynę przelewamy do miski. Nastepnie stopniowo dodajemy około 10 łyżek masy śmietanowo-malinowej (cały czas mieszając!). Przelewamy pozostałą częśc masy, miksujemy.
Przekłądamy do formy i wkładamy do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem dowolnie dekorujemy, np. bitą śmietaną i świeżymi kwiatami.

Smacznego :]

sernik malinowy

malinowiec 1

sernik na zimno malinowy

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress