Maliniak


Sezon na pieczenie maliniaka zaczyna się u mnie z reguły w okolicach lipca, ale w tym roku nie mogłam się już doczekać. Maślane, kruche ciasto skrywające wastrwę pysznych malin i puszystą, słodką piankę jest nieodparcie kuszące. Ciężko się oprzeć tej pyszności, a jeszcze ciężej nie sięgnąć po dokładkę :]

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Pozostałe składniki:

  • 500 g malin
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

Ponadto:

  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Zagniatamy dokładnie wszystkie składniki na kruche ciasto, formujemy kulę. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną większą, wielkości 2/3 kuli, drugą mniejszą, wielkości 1/3 kuli.

Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mniejszą porcję ciasta wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Większą częścią ciasta wylepiamy dno blachy. Nakłuwamy widelcem.

Maliny myjemy, delikatnie osuszamy i układamy na spodzie ciasta. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, rozprowadzamy na malinach. Wyjmujemy schodzoną w zamrażalniku mniejszą część ciasta, ścieramy na grubych oczkach tarki nad masą białkową.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :]

maliniak

ciasto kruche z malinami

maliniak 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress