Maliniak
Sezon na pieczenie maliniaka zaczyna się u mnie z reguły w okolicach lipca, ale w tym roku nie mogłam się już doczekać. Maślane, kruche ciasto skrywające wastrwę pysznych malin i puszystą, słodką piankę jest nieodparcie kuszące. Ciężko się oprzeć tej pyszności, a jeszcze ciężej nie sięgnąć po dokładkę :]
Składniki na kruche ciasto:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 200 g rozpuszczonego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Pozostałe składniki:
- 500 g malin
- 5 białek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
Ponadto:
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Zagniatamy dokładnie wszystkie składniki na kruche ciasto, formujemy kulę. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną większą, wielkości 2/3 kuli, drugą mniejszą, wielkości 1/3 kuli.
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mniejszą porcję ciasta wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Większą częścią ciasta wylepiamy dno blachy. Nakłuwamy widelcem.
Maliny myjemy, delikatnie osuszamy i układamy na spodzie ciasta. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, rozprowadzamy na malinach. Wyjmujemy schodzoną w zamrażalniku mniejszą część ciasta, ścieramy na grubych oczkach tarki nad masą białkową.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :]