Magdalenki


Niewielkie, francuskie ciastka o kształcie muszelek, których wypiekanie zapoczątkowano w XIX wieku. Za pomysłem i recepturą stoi najprawdopodobniej…Polka :] Ponoć w 1755 roku wybawiła króla Stanisława Leszczyńskiego z cukierniczej opresji tuż przed wystawnym przyjęciem z udziałem ważnych gości . W związku nagłym odejściem nadwornego cukiernika zaoferowała się upiec ciastka według przepisu swojej babci. Wypiek podbił kubki smakowe wszystkich biesiadników. A gdy okazało się, że ciastka nie mają żadnej konkretnej nazwy, zadecydowano, że będą Magdalenkami – od imienia wybawczyni, która uratowała królewską domówkę. Gdy spróbujecie tych delikatnych, cytrynowych słodkości zrozumiecie dlaczego zachwyciły samego króla :]

Składniki:

  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (10 g)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Formę do magdalenek smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Jajka ucieramy z cukrem. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dolewamy rozpuszczone masło oraz dosypujemy skórkę z cytryny. Ponownie miksujemy do połączenia składników.

Uzyskaną masę przekładamy do zagłębień w formie – do ¾ wysokości. Pieczemy około 10 minut do zarumienienia się brzegów. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Przekładamy na paterę. Forma jest gotowa do ponownego wykorzystania.

Smacznego :]

magdalenki 2

magdalenki cytrynowe

 

magdalenki 4

magdalenki tradycyjne

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress