Lody z mascarpone i musem truskawkowym
Co zrobić by mieć fajny deser na ciepłe dni, nie tracąc jednocześnie czasu na stanie w kuchni? Domowe lody na patyku! :] Na przykład takie marmurkowe z kremowym serkiem mascarpone i orzeźwiającym musem z polskich truskawek. Nie od dzisiaj wiadomo, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. I jak się okazuje – najpyszniejsze :]
Składniki (na 6 porcji):
- 200 g serka mascarpone
- 300 g truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
Ponadto:
- foremki do lodów (mozna kupić w Lidlu, Ikei lub np. tutaj)
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i blendujemy na mus. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem.
W każdej foremce umieszczamy naprzemiennie łyżkę serka i łyżkę musu – do momentu aż masa zrówna się z brzegiem foremki. W środek wbijamy drewniany lub plastikowy patyczek. Chłodzimy w zamrażarce przez minimum 3 godziny.
Do kubka wlewamy gorącą wodę. Zanurzamy w niej foremkę z lodem (na kilka sekund). Ciągniemy za patyczek i gotowe.
Smacznego :]