Lody z mascarpone i musem truskawkowym


Co zrobić by mieć fajny deser na ciepłe dni, nie tracąc jednocześnie czasu na stanie w kuchni? Domowe lody na patyku! :] Na przykład takie marmurkowe z kremowym serkiem mascarpone i orzeźwiającym musem z polskich truskawek. Nie od dzisiaj wiadomo, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. I jak się okazuje – najpyszniejsze :]

Składniki (na 6 porcji):

  • 200 g serka mascarpone
  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru

Ponadto:

  • foremki do lodów (mozna kupić w Lidlu, Ikei lub np. tutaj)

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i blendujemy na mus. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem.
W każdej foremce umieszczamy naprzemiennie łyżkę serka i łyżkę musu – do momentu aż masa zrówna się z brzegiem foremki. W środek wbijamy drewniany lub plastikowy patyczek. Chłodzimy w zamrażarce przez minimum 3 godziny.
Do kubka wlewamy gorącą wodę. Zanurzamy w niej foremkę z lodem (na kilka sekund). Ciągniemy za patyczek i gotowe.

Smacznego :]

lody z mascarpone

domowe lody truskawkowe

lody na patyku 1

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress