Lody jogurtowe z gorącymi truskawkami


Moje desery ewidentnie przynoszą szczęście biało-czerwonym, dlatego dzisiejszy mecz nie może się odbyć bez zaserwowania kolejnej słodkości ;] Tym razem bez pieczenia, za to z mrożeniem i gotowaniem. Lodowy, aksamitny jogurt z serkiem mascarpone ochłodzi nasze emocje, a słodkie, gorące truskawki zagrzeją nas do jeszcze mocniejszego kibicowania naszej drużynie. No to zaczynamy!

Składniki (na 5 małych porcji):

  • 360 g naturalnego jogurtu greckiego
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku

Ponadto:

  • 250 g truskawek
  • 1 czubata łyżka cukru z wanilią (najlepiej domowego – przepis tutaj)

Przygotowanie:

Jogurt grecki i serek mascarpone mieszamy ze sobą przy pomocy rózgi kuchennej. Gdy otrzymamy jednolitą, kremową konsystencję dosładzamy do smaku cukrem pudrem – wedle uznania. Uzyskaną masę przekładamy do niewielkich foremek ceramicznych lub słoiczków. Wkładamy do zamrażalnika na minimum 6 godzin.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na pół. Umieszczamy w rondelku o grubym dnie, zasypujemy czubatą łyżką cukru z wanilią, podgrzewamy aż do zagotowania. Gorące truskawki wykładamy na wierzch mrożonych jogurtów. Niezwłocznie podajemy.

Smacznego :]

mrożony jogurt z gorącymi truskawkami

mrożony jogurt z truskawkami

deser euro2016

 

Zapisz

Zapisz

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress