Lizaki z ryżu i pianek marshmallows
Jestem ogromną wielbicielką super-efektownych słodkości, za którymi stoi banalny przepis. Tak właśnie jest z ryżowo-piankowymi lizakami. Potrzebujecie 4 składników i 30 minut aby stworzyć kolorowe wspaniałości na patyku, wyglądające jakby dopiero co opuściły witrynę candy shopu. Jeżeli zastanawiacie się co przygotować na kolejna imprezę przedszkolną Waszego dziecka? Organizujecie wieczór panieński lub baby shower? Poniżej znajdziecie wszystko, czego potrzebujecie :]
Składniki:
- 7 i 3/4 szklanki ryżu preparowanego (szklanka o objętości 240 ml)
- 360 g pianek
- 4 łyżki masła
- opcjonalnie barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy pianki, podgrzewamy do dałkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy. Ryż przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone pianki, dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do formy o wymiarach około 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, Uprzedzam, wszystko będzie się bardzo kleiło, ale wystarczy zwilżyć wodą łyżki i po problemie.
Gdy cała masa jest już przełożona do formy, przykrywamy ją drugim arkuszem papieru pergaminowego i przy mocy rąk mocno dociskamy do boków oraz dna, starając się przy okazji wyrównać jej powierzchnię. Odstawiamy do zastygnięcia na około 2 godziny.
Kroimy w dowolnej wielkości prostokąty, nadziewamy na patyczki do lizaków i dekorujemy wstążką.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :]
Rzeczywiście robią niesamowite wrażenie! 😀
Dziękuję!
Super pomysł, efekt cudowny
a jak długo są świeże, ile mogą być przechowywane?
Dziękuję :] Jeżeli będą przechowywane w zamkniętym pojemniku i dodatkowo w lodówce to nawet tydzień.
Pomysl super jutro będę próbowała zrobić…Ile lizaków wyjdzie z podanych proporcji?
Wszystko zależy od tego na jak duże prostokąty zostanie pokrojona zawartość formy. Mi wyszło około 20 lizaków :]