Lizaki z ryżu i pianek marshmallows


Jestem ogromną wielbicielką super-efektownych słodkości, za którymi stoi banalny przepis. Tak właśnie jest z ryżowo-piankowymi lizakami. Potrzebujecie 4 składników i 30 minut aby stworzyć kolorowe wspaniałości na patyku, wyglądające jakby dopiero co opuściły witrynę candy shopu. Jeżeli zastanawiacie się co przygotować na kolejna imprezę przedszkolną Waszego dziecka? Organizujecie wieczór panieński lub baby shower? Poniżej znajdziecie wszystko, czego potrzebujecie :]

Składniki:

  • 7 i 3/4 szklanki ryżu preparowanego (szklanka o objętości 240 ml)
  • 360 g pianek
  • 4 łyżki masła
  • opcjonalnie barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy pianki, podgrzewamy do dałkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy. Ryż przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone pianki, dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do formy o wymiarach około 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, Uprzedzam, wszystko będzie się bardzo kleiło, ale wystarczy zwilżyć wodą łyżki i po problemie.
Gdy cała masa jest już przełożona do formy, przykrywamy ją drugim arkuszem papieru pergaminowego i przy mocy rąk mocno dociskamy do boków oraz dna, starając się przy okazji wyrównać jej powierzchnię. Odstawiamy do zastygnięcia na około 2 godziny.
Kroimy w dowolnej wielkości prostokąty, nadziewamy na patyczki do lizaków i dekorujemy wstążką.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :]

lizaki-z-ryzu-i-pianek

rozowe-lizaki

ryzowe-lizaki

lizaki-marshmallows

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

6 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress