Lizaki czekoladowo-marcepanowe
Jeżeli podczas okresu świątecznego nie zdążył Wam obrzydnąć marcepan, koniecznie spróbujcie tych czekoladowo-migdałowych słodkości. Piękny, intensywny kolor, fantastyczna konsystencja i znakomity smak. Pralinki na patyku dodadzą uroku nawet tak znielubianemu poniedziałkowi :]
Składniki:
- 200 g masy marcepanowej (dostępna np. w Lidlu)
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
Masę marcepanową kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
Czekolady podgrzewamy na niskim stopniu palnika (płyta indukcyjna – stopień 4) z kilkoma łyżkami mleka (3-5 łyżek) do momentu rozpuszczenia, regularnie mieszając. Przelewamy do naczynia z masą marcepanową.
Dokładnie ugniatamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.Ze schłodzonej masy formujemy kulki nieznacznie większe od orzecha włoskiego, obtaczamy w kakao. W środek przygotowanych pralin wkładamy patyczki, na których naste pnie wiążemy kokardki (opcjonalnie).
Smacznego :]