Lizaki czekoladowo-marcepanowe


Jeżeli podczas okresu świątecznego nie zdążył Wam obrzydnąć marcepan, koniecznie spróbujcie tych czekoladowo-migdałowych słodkości. Piękny, intensywny kolor, fantastyczna konsystencja i znakomity smak. Pralinki na patyku dodadzą uroku nawet tak znielubianemu poniedziałkowi :]

Składniki:

  • 200 g masy marcepanowej (dostępna np. w Lidlu)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • kakao do obtoczenia

Przygotowanie:

Masę marcepanową kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
Czekolady podgrzewamy na niskim stopniu palnika (płyta indukcyjna – stopień 4) z kilkoma łyżkami mleka (3-5 łyżek) do momentu rozpuszczenia, regularnie mieszając. Przelewamy do naczynia z masą marcepanową.
Dokładnie ugniatamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.Ze schłodzonej masy formujemy kulki nieznacznie większe od orzecha włoskiego, obtaczamy w kakao. W środek przygotowanych pralin wkładamy patyczki, na których naste pnie wiążemy kokardki (opcjonalnie).

Smacznego :]

lizaki czekoladowo marcepanowe 1

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress