Kruszonkowe ciasto ze śliwkami


Przepiśnik wspaniałej babci mojego męża zachwycił mnie tym razem kruszonkowym ciastem ze śliwkami węgierkami. Zapach lata, smak dzieciństwa i uczucie słodkiej błogości w każdym, najmniejszym okruszku. Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze :]

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 180 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka L
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina masła do wytłuszczenia formy
  • 700 g śliwek (najlepiej węgierek)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Natłuszczamy okrągłą formę o średnicy około 26 cm.
Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, a następnie rozkruszamy.
Na dno formy wysypujemy połowę ciasta. Układamy śliwki – jedna obok drugiej (skórką do dołu). Przysypujemy drugą połową ciasta.
Pieczemy około 40 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

ciasto kruszonkowe ze śliwkami

kruche ze śliwkami

kruche ciasto ze śliwkami

4 Comments

  1. Zrobilam! Jezyk poparzylam:) trudno, zaczekam do rana :) lubie takie przepisy! U nas maka orkiszowa(tylko taka mialam, a i gryczana, ale ta to juz totalnie odpada) i cukier brazowy.

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress