Kruche sakiewki z rabarbarem


Co roku o tej samej porze z utęsknieniem wypatruję rabarbaru. Gdy już go znajdę, domownicy mogą być pewni, że przez kilka tygodni będzie królował w kuchni. Tym razem sezon rabarbarowy zainagurowały kruche sakiewki. Idealnie chrupiące ciasto, delikatne nadzienie i słodycz brązowego cukru – to właśnie one. Prawda, że wyglądają smakowicie? :]

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 225 g miękkiego masła
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 4 szklanki pokrojonego rabarbaru
  • 6 łyżeczek masła

Ponadto:

  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 łyżki brązowego cukru do posypania

Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatamy. Dzielimy na 6 równych porcji, formujemy kulki i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
W międzyczasie dokładnie myjemy rabarbar – najlepiej wykorzystać szorstką stronę gąbki do naczyń. Tylko dolną część rabarbaru obieramy ze skórki. Kroimy w cieńkie paseczki (ok. 10 mm). Przekładamy do miski. Mieszamy z brązowym cukrem.
Wyciagamy ciasto z lodówki. Każdą porcję rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Na środek placka wykładamy łyżkę śmietany, następnie porcję rabarbaru oraz łyżeczkę masła. Brzegi placka zbieramy do środka, składając „na zakładkę” i tworząc sakiewkę.
Smarujemy roztrzepanym jajkiej, posypujemy brązowym cukrem.
Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego :]

tarta z rabarbarem

ciasto z rabarbarem

tartaletki z rabarbarem

 

2 Comments

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress