Kruche pierniczki
Receptura na świąteczne pierniczki, którą widzicie poniżej, krąży po Szczecinie (a może i dalej) od około 10 lat i zapewnia słodko-korzenną zabawę coraz większej liczbie osób. Prosty przepis, niewielka czasochłonność, idealna kruchość, wyjątkowy aromat oraz przewspaniały smak sprawiają, że są to bezsprzecznie NAJLEPSZE PIERNICZKI NA ŚWIECIE :]
Składniki:
- 1/2 kg mąki tortowej
- 200 g płynnego miodu
- 200 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- płaska łyżeczka cynamonu
Ponadto:
- mąka do podsypywania ciasta
- lukry/ polewy/ posypki
*ja wykorzystałam tradycyjny lukier w proporcjach: 200 g cukru pudru 4 łyżki wody, 4 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Odstawiamy.
W jednym naczyniu umieszczamy mąkę, cukier puder, szczyptę soli, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i cynamon. Dolewamy roztopione masło z miodem, wyrabiamy. Dodajemy jajko, ponownie wyrabiamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy.
Dzielimy ciasto na 2 części i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy stolnicę/ matę silikonową, wałek oraz płaskie blaszki, które wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Matę silikonową/ stolicę podsypujemy mąką. Wyciągamy pierwszą porcję ciasta, rozwałkowujemy na grubość około 4 mm (w razie konieczności delikatnie podsypujemy mąką).
Przy pomocy foremek wyciskamy świąteczne kształty, układamy na blaszce w 3 cm odstępach.
Pieczemy około 10 minut – do zarumienienia. Odstawiamy na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia i przekładamy w miejsce, gdzie będą mogły zupełnie ostygnąć, my natomiast odzyskujemy wolną blaszkę. Powtarzamy czynność z drugą porcją ciasta.
Dekorujemy według własnego uznania i wyobraźni – lukrem, polewą czekoladową, posypkami, perełkami itp.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Smacznego :]
Wspaniałe
A ta puszka prześliczna, gdzie można takie dostać?
Tk Maxx
Witam,
na ile pierników wystarcza taka jedna porcja z przepisu?
Na około 6 blaszek
Wyszły twarde jak kamienie:-( może trochę zmiękną do świąt? A specjalnie je piekłam 8 a nie 10 min… Ogólnie w smaku super i dobrze się je robiło, bo ciasto się nie rozpadało.
Ojej :[ Od ponad 10 lat pół Szczecina piecze pierniczki z tego przepisu i zawsze wychodzą… Może miód nie był płynny, tylko już trochę skrystalizowany? Może ciasto za cieńko rozwałkowane albo za bardzo podsypane maką? Proszę zamknąć pierniczki w szczelnym pojemniku, powinny zmięknąć do Świąt. Jeżeli za kilka dni nadal będą twarde, proszę umieścić w pojemniku jabłko pokrojone na ćwiartki – na około pół dnia, góra dobę.
No właśnie, nie zwróciłam uwagi na miód… Miód dalam, który jest całkowicie skrystalizowany, ale rozpuściłam go razem z masłem. Nie wiedziałam, że może mieć to wpływ później na ciastka… Naprawdę jest to istotne? Ps. Twarde czy nie, są naprawdę tak dobre, że chyba nie zdążą zmięknąć do świąt
Tak, konsystencja miodu jest bardzo ważna. Rozpuszczenie skrystalizowanego produktu tylko początkowo zda egzamin – po ostygnięciu pierników, staną się twardsze niż powinny, bo właśnie miód na powrót będzie przyjmował formę stałą. Ale proszę się nie martwić, do Świąt na pewno zmiękną :] O ile rzeczywiście dotrwają ;] Bardzo się cieszę, że tak posmakowały domownikom :]
Witam!
Jestem noga w pieczeniu, no nie umiem. Ostatnio miałam nawet ciasto zrobione przez mamę, a i tak mi pierniki nie wyszły. Ten przepis brzmi nawet nietrudno. Proszę mi powiedzieć te 10 min w piekarniku, to w ilu stopniach i który poziom
Nie mam termoobiegu, tylko grzałki góra-dół
Pozdrawiam
Zapewniam, że do tych pierniczków nie potrzeba żadnego talentu :] Temperatura jest podana w przepisie – 180 stopni. Zawsze najlepiej wybierać środkowy poziom piekarnika. Trzymam kciuki! :]
Witam, chetnie sproboje przepisu! Czy mozna zastapic sode proszkiem do pieczenia? Jesli tak, czy dodac tyle samo proszku ile sody w przepisie?
Tak, można – w takiej samej proporcji :]