Kruche pierniczki


Receptura na świąteczne pierniczki, którą widzicie poniżej, krąży po Szczecinie (a może i dalej) od około 10 lat i zapewnia słodko-korzenną zabawę coraz większej liczbie osób. Prosty przepis, niewielka czasochłonność, idealna kruchość, wyjątkowy aromat oraz przewspaniały smak sprawiają, że są to bezsprzecznie NAJLEPSZE PIERNICZKI NA ŚWIECIE :]

Składniki:

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 200 g płynnego miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • płaska łyżeczka cynamonu

Ponadto:

  • mąka do podsypywania ciasta
  • lukry/ polewy/ posypki

*ja wykorzystałam tradycyjny lukier w proporcjach: 200 g cukru pudru 4 łyżki wody, 4 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Odstawiamy.
W jednym naczyniu umieszczamy mąkę, cukier puder, szczyptę soli, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i cynamon. Dolewamy roztopione masło z miodem, wyrabiamy. Dodajemy jajko, ponownie wyrabiamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy.
Dzielimy ciasto na 2 części i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy stolnicę/ matę silikonową, wałek oraz płaskie blaszki, które wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Matę silikonową/ stolicę podsypujemy mąką. Wyciągamy pierwszą porcję ciasta, rozwałkowujemy na grubość około 4 mm (w razie konieczności delikatnie podsypujemy mąką).
Przy pomocy foremek wyciskamy świąteczne kształty, układamy na blaszce w 3 cm odstępach.
Pieczemy około 10 minut – do zarumienienia. Odstawiamy na około 10 minut do lekkiego przestygnięcia i przekładamy w miejsce, gdzie będą mogły zupełnie ostygnąć, my natomiast odzyskujemy wolną blaszkę. Powtarzamy czynność z drugą porcją ciasta.
Dekorujemy według własnego uznania i wyobraźni – lukrem, polewą czekoladową, posypkami, perełkami itp.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego :]

 

pierniczki

swiateczne-pierniczki

pierniczki-swiateczne

8 Comments

  1. Wyszły twarde jak kamienie:-( może trochę zmiękną do świąt? A specjalnie je piekłam 8 a nie 10 min… Ogólnie w smaku super i dobrze się je robiło, bo ciasto się nie rozpadało.

    • Ojej :[ Od ponad 10 lat pół Szczecina piecze pierniczki z tego przepisu i zawsze wychodzą… Może miód nie był płynny, tylko już trochę skrystalizowany? Może ciasto za cieńko rozwałkowane albo za bardzo podsypane maką? Proszę zamknąć pierniczki w szczelnym pojemniku, powinny zmięknąć do Świąt. Jeżeli za kilka dni nadal będą twarde, proszę umieścić w pojemniku jabłko pokrojone na ćwiartki – na około pół dnia, góra dobę.

  2. No właśnie, nie zwróciłam uwagi na miód… Miód dalam, który jest całkowicie skrystalizowany, ale rozpuściłam go razem z masłem. Nie wiedziałam, że może mieć to wpływ później na ciastka… Naprawdę jest to istotne? Ps. Twarde czy nie, są naprawdę tak dobre, że chyba nie zdążą zmięknąć do świąt

    • Tak, konsystencja miodu jest bardzo ważna. Rozpuszczenie skrystalizowanego produktu tylko początkowo zda egzamin – po ostygnięciu pierników, staną się twardsze niż powinny, bo właśnie miód na powrót będzie przyjmował formę stałą. Ale proszę się nie martwić, do Świąt na pewno zmiękną :] O ile rzeczywiście dotrwają ;] Bardzo się cieszę, że tak posmakowały domownikom :]

Skomentuj ten wpis

Twój adres e-mail nie będzie widoczny dla innych. Obowiązkowe pole są oznaczone *


Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress